9/2021

Päivistä toisiin

Runsaan puolentoista vuoden hiljaisemman kauden jälkeen viimeiset viikot ovat olleet taas täynnä työmatkoja. Loka-marraskuun aika onkin aina toimituksessamme kiireinen, koska siihen kasautuu erilaisia vuosikokouksia ja seminaareja.

Peräkkäisinä viikkoina osallistuin kolmiin teemapäiviin, ensin olivat perinteiset Metsäpäivät, sitten Puupäivä ja viimeisenä Sahateollisuuspäivät. Vaikka kaikissa on pääasiassa puu – kasvava, sahattava ja jatkojalostettava – yleisö eroaa kuitenkin toisistaan. Puumies-lehti oli kuitenkin taas paikalla kaikissa tilaisuuksissa.

Metsäpäivät ovat olleet metsäväen kokoontumispaikka 1920-luvulta asti. Työuran alussa kuulin juttuja, kuinka metsänhoitajat lähtivät koko viikoksi metsäpäiville Helsinkiin kuulemaan esitelmiä ja tapaamaan toisiaan. Metsänhoitajat olivat silloin vielä isoja herroja – nykyään on toisin. Metsäpäivien kestokin on lyhentynyt puoleentoista päivään. Moni on niin kiireinen, ettei ehdi sitäkään vähää aikaa irrottaa työkalenteristaan.

Metsäpäivät kuten Puupäiväkin järjestävät nykyään useita rinnakkaisia seminaareja, joista voi valita itselleen mielenkiintoisimman aiheen ja kuunnella sitä. Puupäivässä tämä tarjoutui toistamiseen netin välityksellä. Itse pääsin pääkallopaikalle Pasilan messukeskuksen studioon seuraamaan tapahtumaa. Iloista jälleennäkemistä näkyi puhujien taukotilassa eikä kellään tuntunut olevan heti kiire pois.  

Puupäivässä jaettiin myös Puumies-lehden tiedottamisen palkinto ympäristöministeriön Puurakentamisohjelmalle. Ohjelma on viestinyt vakuuttavasti puurakentamisesta ja arvioiden mukaan myös lisännyt keskustelua ja itse puurakentamista ohjelman voimassaoloaikana.

Sahateollisuuspäivillä aisti samanlaista kuhinaa, kun ihmiset pääsivät tapaamaan toisia. Työpajatyyppinen laitetoimittajien ja sahoilla työskentelevien henkilöiden kohtaaminen tuntuu toimivan. Kiinnostusta uusiin laitteisiin ja ratkaisuihin syntyi ja tapaamisia laitoksille sovittiin jo ahkerasti.

Tätä lehteä tehdessämme pääsin myös, eri teemapäivien lisäksi, juttukeikoille kahteen perhefirmaan Taivalkoskelle ja Seinäjoen Ylistaroon. Pölkyllä on iso vaihde päällä ja investointiohjelman ensimmäinen steppi valmis. Taivalkosken sahan vieressä seisoo uusi halli ja siellä huippunopea höylä. Yhtiön jalostusaste nousee ja raakalaudan vienti vähenee.

Luoman Puutuotteen haastattelu aloitettiin varmistamalla, ettemme ole sukua, vaikka sukuni naapuripitäjästä onkin kotoisin. Luoman Puutuotteella on tapahtunut isoja muutoksia viime vuosina ja sukupolvenvaihdoskin on edennyt. Yritys on myös hyvin vastannut uusiin haasteisiin ja muun muassa lisännyt myyntiä verkkokaupan kautta.

Minulla on ollut mielenkiintoisia hetkiä tämän lehden teossa, toivottavasti myös teillä on niitä lehteä lukiessa!

HANNA LUOMA

Päätoimittaja

Jaa artikkeli

Kategoriat