5/2020

Puurakentamista saarissa ja toimistoissa

Kevätkauden viimeisen Puumies-lehden teemana on puun käyttö rakentamisessa. Tässä lehdessä pääsemme kurkistamaan esimerkkeihin puun soveltumisesta mitä erilaisimpiin kohteisiin.

Suomalaiset ovat kesämökkikansaa – lähes jokaisella on joku kesäpaikka, joko oma, suvun tai ystävien, johon kesällä suunnistaa. Tänä keväänä mökkikauppakin on Suomessa pitkän tauon jälkeen vilkastunut, kun koronaepidemian takia muu matkailu on jäissä. Loma-asuminen on vahvasti puuvoittoista, sillä vapaa-ajan rakennuksista lähes 99 % on puurakenteisia.

Varsinais-Suomessa kesämökeistä valtaosa sijaitsee saaristossa, jossa rakentamisessa on oma haasteensa. Ensin pitää rahdata rakennustavara saarelle, sitten löytää sopivat koneet ja rakentaa loma-asunto usein vaikeamaastoiselle tontille. Puumiehen vakituisen avustajan Mikko Peltovirran juttu esittelee mainioita esimerkkejä, miten saaristorakentamisessa on onnistuttu – vielä niin, että rakennelmat sulautuvat hienoon maisemaansa sulavasti.

Puun käytöstä teollisuusrakentamisessa tulee esimerkki Mäntyharjulta, jossa Veisto on rakentanut CLT:stä kaksi tornia varastoautomaatteja varten sekä toimistorakennuksen. Kustannuksiltaan CLT-rakenteiset tornit olivat kilpailukykyisiä muiden rakennusmateriaalien kanssa, ja yrityksessä ollaankin tyytyväisiä nopeaan rakennusaikaan ja toimistotilojen parantuneeseen sisäilmaan. Imagollisesti hieno ratkaisu sahakoneita valmistavalle yritykselle rakentaa tuotantotilat puusta.

Kuopiosta tulee esimerkki puuhybridirakentamisesta, jossa poispurettujen talojen tilalle rakennetuissa hybridirakenteissa hyödynnetään niin metallirakenteita, betonia kuin puuta. Verhoilussa on käytetty Siperian lehtikuusta, jossa alun punaruskean sävy muuttuu ajan myötä harmaaksi. Tiukkasyinen ja lahoa kestävä puu ei kaipaa käsittelyaineita.

Hybridirakenne on myös Frameryn äänieristetyissä puhelin- ja työskentelykopeissa. Koppien pääraaka-aine on koivuvaneri, jonka lisäksi kopin rakentamiseen käytetään muun muassa terästä ja lasia. Toimiston sisäiset puhelinkopit ovat hieno esimerkki keksinnöstä, joka syntyi uuteen tarpeeseen, kun maisemakonttorit ovat yleistyneet. Tarve syntyi, kun monitoimitiloissa lisääntyivät keskittymisvaikeudet, kun esimerkiksi lähelle sattui kovaäänisempi puhelimeen puhuja.

Tähän lehteen päästiin tekemään jo osa jutuista ihan fyysisesti paikan päälle, joka on mukavaa vaihtelua tänä koronakeväänä. Toivottavasti syksyllä päästään jo lähemmäs normaalia tilannetta ja tutustumaan moniin mielenkiintoisiin yrityksiin ja tapahtumiin ihan livenä. Puumiehet ry:n vuosikokouskin saatiin pidettyä pääosin etänä kesäkuun alussa ja muun muassa valittua yhdistykselle hallitus seuraavalle kaudelle. Puheenjohtajana jatkaa metsänhoitaja Siru Väkeväinen Taipalsaarelta, jonka syntymäpäivähaastattelun pääsette lukemaan sivulta 28.

Mukavaa kesää kaikille lukijoille!

Jaa artikkeli

Kategoriat