4/2022

Puuseppiä ja taiteilijoita

Tässä numerossa teemana on puusepänteollisuus. Puu on luonnonmukainen, visuaalinen ja helposti työstettävä materiaali, joka sopii moneen tuotteeseen ja tarkoitukseen. Tässä lehdessä esitellään puusepänteollisuuden taidonnäytteitä arkkitehtuurin, kiintokalusteiden, käyttö- ja keräilyesineiden, lelujen, sisustamisen ja taiteen näkökulmasta.

Monipuolista kädentaitoa ihaillessa puusepän ja taiteilijan ero hämärtyy. Varsinainen taidonnäyte on, kun hukkapuuksi luokiteltu puukappale saa puusepän tai taiteilijan käsissä uuden muodon ja käyttötarkoituksen. Puusepät puhuvat puusta kunnioittaen ja asiantuntevasti, yhteys luontoon on tärkeä ja tuotteita tehdään luontoa kunnioittaen. Juuri nyt näille arvoille on kysyntää enemmän kuin koskaan.

Puusepänteollisuuden yrittäjien ja myös työntekijöiden keski-ikä on korkea ja samaan aikaan on pulaa osaavasta työvoimasta. Teknisen työn tuntimäärien vähentäminen opetussuunnitelmissa ei ainakaan helpota tätä kehitystä.  Yrittäjien eläkeiän lähestyessä koneinvestoinnit tuottavuuteen ja työolojen parantamiseen jäävät yleensä vähäiseksi ja tämä vähentää entisestään alan houkuttelevuutta.  

Huonekalu- ja puusepänteollisuuden yritykset ovat pääosin alle viisi henkilöä työllistäviä pienyrityksiä. Yhteistyötä tehdään ja pienyritykset toimivat usein alihankintaverkostona. Alihankintayrityksille olisikin tarvetta etenkin design-huonekalujen valmistuksessa, ja olemassa olevat yrityksetkin pitäisi saada investoimaan tuotantotehokkuuteen niin, että niiden kiinnostavuus yrityskaupan kohteena säilyisi. Jopa 30 % omistajanvaihdoksen tehneistä yrityksistä muuttuu kasvuyritykseksi nopealla aikataululla.

Pienissä yrityksissä herätään omistajanvaihdokseen liian myöhään ja onnistuneen yrityskaupan sijaan yrityksen toiminta ajetaan alas hallitsemattomasti. Vuoden alussa aloittanut Omistajanvaihdoksella kasvua puutuotealalle -hanke kannustaa yrityksiä valmistautumaan yrityskauppaan ajoissa. Tavoitteena on luoda myös muille aloille soveltuva malli omistajanvaihdokseen ja saada yrityksen myynnistä ja ostosta kiinnostuneet kohtamaan.

Pienen tauon jälkeen myös Puumies-TV:ssä eli Puumiehet ry:n Youtube-kanavalla tapahtuu. Puukontekijän pajalla -videolla palkittu, itseoppinut puukontekijä kertoo monipuolista kädentaitoa vaativasta harrastuksestaan ja kannustaa kokeilemaan puukontekoa.

Aurinkoista kevättä!

Jaa artikkeli

Kategoriat