4/2023

Puutuoteteollisuuden toimintaedellytykset

Vaikka puutuoteteollisuudessa ovat yritykset vähentyneet ja keskittyneet, niin silti Suomessa on vielä runsas 2000 yritystä, joille kertyy liikevaihtoa puun jalostuksesta. Yritykset eivät ole kovin suuria, tilastokeskuksen mukaan vain satakunta yritystä (mukaan lukien huonekaluyritykset) työllistävät enemmän kuin 50 henkilöä.

Vaikka yritykset eivät ole suuria, ne sijaitsevat usein harvaanasutuilla alueilla ja ovat aluetaloudelle tärkeitä. Ja mikä tärkeintä, juuri ne jalostavat suomalaista puuta pidemmälle mitä niin usein toivotaan erinäisissä keskusteluissa suomalaisista metsistä ja metsäteollisuudesta puhuttaessa.

Siksi tuntuukin harmittavalta, että osalla yrityksistä elinkeino vaikeutuu huomattavasti palovakuutuksen puuttumisen takia niin kuin artikkelissamme sivulla 12 kerrotaan. Puuteollisuusyrittäjien Janne Liiaksen mukaan jopa puolet alle viiden miljoonan euron vuosittaista liikevaihtoa tekevät puualan yritykset ovat kohdanneet ongelmia palovakuutuksen kanssa.

Tietysti vahinkoja sattuu ja sitä varten vakuutuksia otetaan. Hieno esimerkki vakuutuksen avulla uuteen nousuun päässeestä yrityksestä on lehdessämme esitelty Mustola Timber, joka palon jälkeen on rakentanut vain vuodessa uuden ja aiempaa isomman lajittelu- ja paketointilaitoksen.
Jokainen yritys on erilainen, joten tärkeää olisi, etteivät vakuutusyhtiöt niputa puualan yrityksiä yhteen, vaan aidosti tutustuvat yrityksiin ja keskustelevat erilaisista mahdollisuuksista. Yrityksistä suurimmalla osalla on halu toimia vastuullisesti ja parantaa paloturvallisuutta, koko tilan sprinklaus vain saattaa olla liian kallis toimi pienemmille yrityksille.

SUOMALAISTEN YRITYSTEN lisäksi tässä numerossa esitellään hieman eksoottisempaa puulajia sahaava Uruforin saha Uruguaysta. Eucalyptus grandista raaka-aineena käyttävä saha tuottaa laillista ja sertifioitua puutavaraa korvaaman hupenevaa trooppista puutavaraa.

Kiertoaika grandisilla istutusplantaaseilla on suomalaisiin puulajeihin verrattuna hyvin lyhyt, noin 25 vuotta. Vaikka kaadetuista puista suurempi osa menee sellunkeittoon UPM:n sellutehtaalle, päätyy 40 prosenttia kuitenkin sahattavaksi. Uruforin tuottamaa sahatavaraa päätyy myös Eurooppaan, jopa Suomeen asti.

Ligna-messujen suomalaistarjontaa esitellään tässä numerossa usean sivun verran. Hannoverissa pidettävillä messuilla on taas iso kattaus uusia koneita ja laitteita. Päätoimittajalla on ilo lähteä tällä kertaa tutustumaan tähän moneen halliin levittäytyvään tapahtumaan parin päivän verran. Siitä matkasta voitte lukea seuraavassa lehdessä.

Mukavaa kevään jatkoa ja hyviä kelejä polttopuiden tekoon!

Jaa artikkeli

Kategoriat