5/2023

Rakentaminen hiipunut ja hinnat laskeneet – nyt kannattaa rakentaa puusta

Rakentaminen on tällä hetkellä alamaissa, mikä näkyy myös puurakentamisessa. Asuntorakentamista on kurittanut lyhyessä ajassa kolme kriisiä: koronapandemia, Ukrainan sota ja viimeisimpänä elinkustannusten ja korkojen nousu. Heikentyneen kysynnän vuoksi moni rakennusyritys ei ole edistänyt uusia kerrostalorakennushankkeita. Toisaalta puutavaran hinnat ovat laskeneet, joten nyt olisi oiva hetki rakentaa puusta.

Heikko tilanne näkyi myös asuntomessuilla, jossa oli ennätysvähän rakennuskohteita. Toisaalta Loviisan kaupunki on asukasmäärältään varsin pieni, joten messualue oli kaupunkiin kokoon nähden varsin sopiva. Puurakentamisen määrä oli Loviisan asuntomessuilla viime vuosien messujen kanssa samalla tasolla eli noin neljä viidestä kohteesta oli rakennettu puusta.

Ilahduttavaa oli myös puukerrostalon rakentaminen asuntomessualueelle, mikä oli ollut Loviisan kaupungin toive. Asuntomessut houkuttelevat paljon kävijöitä eri puolilta Suomea, joten hienon puukerrostalokohteen rakentaminen tälle markkinointipaikalle tuo puurakentamiselle hyvää näkyvyyttä.

Jyväskylä on paistatellut yhtenä puurakentamisen mallikaupunkina, vaikka todellisuudessa kaupunki itse on vasta vastikään rakentanut ensimmäisen massiivipuisen oman rakennuksen, Pohjanlammen päiväkodin, josta voitte lukea tästä lehdestä. Kaavoituksessa kaupunki on onnistunut paremmin ja Kuokkalan alueella, jonne Pohjanlammen päiväkotikin sijoittuu, on hieno puurakennusten keskittymä. Kuokkalan kirkon ja palkitun Puukuokan viereen rakentuu nyt myös Kalonin puukortteli, josta pääsette lukemaan seuraavasta lehdestä.

Pohjanlammen päiväkoti rakentui suomalaisesta CLT:stä. CLT on vakiinnuttanut asemansa puurakentamisen perus-insinööripuutuotteena, ja sen kysyntä on myös lisääntynyt. Kuhmolainen Crosslam vastaa tähän kysynnän kasvuun ja on tuplannut tuotantokapasiteettinsa tuoreiden investointien myötä.

Harmillista, että Crosslamin kanssa samalta puutuoteteollisuuteen keskittyvältä Kantolan teollisuusalueelta loppui CLT-tilaelementtien valmistus – nyt moni CLT-tilaelementtejä haluava rakennuttaja joutuu kääntämään katseensa eteläistä naapurimaatamme kohti, koska tarjontaa Suomessa ei ole riittävästi. Loviisan Asuntomessujen puukerrostaloon, ”Lippulaivaan” on onneksi suomalaisia CLT-tilaelementtejä riittänyt.

Puumiehet ry:n alueyhdistyksistä loputkin ovat heränneet koronapandemiahorroksesta ja järjestäneet tutustumisretkiä ja tapaamisia. Alueyhdistysten kehittämisristeilyn jälkeen todellisia steppejä yhdistysten väliseen yhteistyöhän ovat ottaneet Etelä-Saimaan Puumiehet ja Pohjois-Karjalan Puumiehet. Ensimmäinen yhteinen retki Punkaharjulle on tehty ja seuraava on jo suunnitteilla. Tästä voitte lukea ja ottaa mallia lehden loppupäästä – yhteistyöllä pienempikin yhdistys pystyy tarjoamaan jäsenilleen enemmän toimintaa.

Oikein mukavaa kesää kaikille – tavataan syksyllä Puumessuilla!

Jaa artikkeli

Kategoriat