6/2023

Tätä on odotettu!

Neljän vuoden odotuksen jälkeen puutuoteteollisuuden ykköstapahtuma, Puumessut, ovat vihdoin käsillä. Tapahtuman ydin on pysynyt samana koko messujen historian, 34 vuoden ajan, vain lisäteemat ovat hieman vaihdelleet. Pääroolissa ovat edelleen alan yritykset ja asiakkaat, joiden kohtauspaikkana Puumessut ovat mitä mainioin. Puumessujen näytteilleasettajiin voitte tutustua tämän lehden sivuilla 31–52. Messuliite on lehden lopussa sivuilla 65–72.

Puumies-lehden toimituksessa on pitänyt kiirettä, kun tätä messulehteä on kasattu. Juttumatkoille on pyrähdetty kesäloman molemmin puolin. Minulla oli ilo käydä taas Tervolassa, jossa saan aina lämpimän vastaanoton. Tällä kertaa kävin kurkkaamassa Tervolan Sahan ja Höyläämön uutta sahalinjaa. Näihin aikoihin käynnistyvä sahalinja kasvattaa yrityksen tuotantoa, mikä tuo mahdollisuuden laajentaa vientikauppaan.

Matkalla takaisin Jyväskylään poimin kyytiini kollegani Petrin, joka oli käynyt Oulussa tutustumassa Junnikkalan sahatyömaahan. Uudella sahalla asennetaan jo koneita ja laitteita ja laitoksen ylösajo suunnitellaan tehtävän jo ennen vuodenvaihdetta. Kaiken kaikkiaan hienoja investointeja molemmilta yrityksiltä Pohjois-Suomessa.

Jyväskylässä järjestettävien Puumessujen kunniaksi jutussa esitellään myös uusi Kuokkalan Kalonin viiden puukerrostalokohde Jyväskylässä. Tilaelementeistä rakentuva kokonaisuus täydentää hienosti Kuokkalan puurakentamisaluetta. Naapurissa on Puukuokka-kortteli, joka koostuu kolmesta monikerroksisesta puurakenteisesta asuintalosta sekä Kuokkalan puurakenteinen kirkko. Molemmat kohteet on palkittu Puupalkintokilpailussa, Kuokkalan kirkko kunniamaininnalla vuonna 2010 ja Puukuokka pääpalkinnolla vuonna 2015. Kalon on siis komeassa seurassa.

Toivottavasti Kuokkalan puurakennukset kestävät yhtä hyvin aikaa kuin Poukan talo Laitilasta, mikä esitellään lehden Wanhat puurakennukset -sarjassa. 1700-luvulta peräisin olevan päärakennuksen hirsiseinät ovat uhmanneet sekä aikaa että uudisrakentamista. Onneksi paikalliset kulttuuriaktiivit kampanjoivat talon pelastamiseksi, ja nyt sen on upeasti kunnostettuna tapahtumakeskuksena Laitilassa.

Niin 1700-luvulla kuin nytkin ihmiset arvostavat puuta rakennusmateriaalina ja myös muussa käytössä. Usein puusta viestiminen pohjautuu teknisiin ominaisuuksiin, mutta viestintää tarvitaan puutuotteiden muistakin hyödyistä. Tähän asiaan pureudutaan Luonnonvarakeskuksen artikkelissa tässä lehdessä. Lukuiloa Puumies-lehden parissa ja toivottavasti näemme Puumessuilla! Tervetuloa Puumessujen neuvottelukunnan osastolle Lutakonaukion puoleisen sisäänkäynnin aulaan! Päivystämme tällä Puumiehet ry:n vetämällä osastolla koko messujen ajan.

Jaa artikkeli

Kategoriat