Koronapandemian puhjettua keväällä tilaisuuksia siirrettiin optimistisesti syksyyn. Kalenteri tyhjeni kerta heitolla, ja tilaisuuksista kirjoittaminenkin loppui tässä lehdessä kuin seinään. Nyt syksyllä tilanne on vakiintunut ja monet tilaisuudet ovat peruuttamisen sijasta siirtyneet verkkoon.
Uusia sanoja ja sanontoja on hiipinyt keskusteluun kuin huomaamatta ja nykyään puhutaan sujuvasti webinaareista, livetapaamisista, hybridiseminaareista ja virtuaalimatkoista. Olisiko joku voinut kuvitella vajaa vuosi sitten, että tapaamisehdotuksen jälkeen toisen pitää varmistaa, että Zoomilla, Teamsillä vai ihan vanhanaikaisesti livenä?
Webinaarit ovat kyllä kätevä tapa kuulla ajankohtaista asiaa oman työpöydän ääressä. Varsinkin lyhyet ajankohtaiskatsaukset tai parin tunnin tiedotustilaisuudet ovat äärettömän paljon kätevämpää kuunnella etänä kuin matkustaa täältä periferiasta Keski-Suomesta pääkaupunkiin runsaat kolme tuntia. Kannatan striimausvaihtoehtoa jatkossakin ehdottomasti, kun tämä pandemia helpottaa.
Puupäivä järjestettiin myös webinaarina – aiheet, esitykset ja tekniikka toimivat moitteettomasti, kiitos kuuluu Puutuoteteollisuus ry:lle, joka tänä vuonna järjesti tilaisuuden Puuinfon avuksi. Keskusteluakin syntyi runsaasti keskustelupalstalla – kirjoitetussa muodossa. Mutta en voi kieltää, ettenkö olisi kaivannut sitä väen tungosta, jossa seilataan salista toiseen ja keskustelun sorinaa, kun tutut tapaavat toisiaan.
Puupäivän puolen päivän webinaariin oli kerätty mielenkiintoisia esitelmiä. Itseäni jäi eniten kutkuttamaan Sauli Ylisen ”Jos kaikki Suomen uudet kerrostalot rakennettaisiin CLT-tilaelementeistä” -ajatusleikki. Se vaatisi varsin suuripiirteisellä laskutavalla kaksi keskikokoista sahalaitosta, kolme suurta CLT-elementtitehdasta ja kolmisenkymmentä tilaelementtitehdasta.
Ei kuulosta vaikealta saavuttaa, varsinkin kun tavoitetta voidaan huomattavasti helpottaa, koska ensinnäkin puurakentamistapojakin on useita, eikä kaikkea voi rakentaa puusta. Eli Ylisen mukaan puutuoteteollisuus kyllä pystyy vastaamaan puurakentamisen lisääntyvään kasvuun. Puurakentamisen lisäämiseen Ylisellä oli kyllä hyvin yksinkertainen neuvo: ”Parasta puurakentamisen edistämistä on ostaa puurakennuksia!” Näinhän se on, yksinkertaisin markkinoinnin säännöistä: ”Kysyntä lisää tarjontaa.”
Tarjontaa puumarkkinoilla lisää uusi tilaelementtitehdas ProModules, jossa minulla oli ilo käydä Kauhajoella hybridiseminaarin ohessa. Kokoonpanotehtaalla jalostetaan CLT-levyistä valmiita tilaelementtejä, joista talo rakentuu työmaalla nopeasti. Mukana tehdaskierroksella oli kilpailevan tehtaan edustajia toiselta puolen Suomea, mutta tämä ei Kauhajoella häirinnyt. Tässä tapauksessa alalla uskotaan myös siihen, että riittävä tarjonta varmistaa kysynnän lisääntymisen kaikilla.