7/2021

Ympäristöteema on aina

Tässä lehdessä teemana on puutuoteteollisuuden lisäksi ympäristövaikutukset puutuotteissa. Itse asiassa voisi todeta, että Puumies-lehdessä on ympäristöteema aina, sillä lehden edustama puutuoteteollisuus valmistaa pitkäikäisiä puutuotteita, varsinaisia hiilivarastoja.


Tässä lehdessä ympäristöteema on kuitenkin nostettu tavallista enemmän esiin. Puupakkauksia valmistava Earthpac on hyvä esimerkki siitä, kuinka ympäristövastuullisuus on otettu huomioon kaikessa toiminnassa. Valmistuksessa puun optimikäyttö ja ylijääneen hukkapuun käyttö energian valmistuksessa on nykyään normitoimintaa kaikilla tehtailla, niin myös Earthpacissa. Puupakkauksia myös kierrätetään merkittävä määrä vuosittain. Yritys on myös huomioinut tehdastiloissa ympäristöasiat hyvin, viimeisenä investointinaan aurinkovoimalan asennus tehtaan katolle Äänekoskelle.


Sahateollisuutta kierrätykseen haastaa Art-Pak, joka on pilotoinut sahatavarakääreiden ja -huppujen kierrättämisessä. Asiahan ei ole ihan yksinkertainen, koska kääreitä ja huppuja valmistetaan kolmea laatua. Art-Pak keskittyy polyeteenistä kierrätettyjen kääreiden ja huppujen kierrättämiseen yhteistyökumppaninaan Lassila & Tikanoja. Muoveista tehdään granulaattia, joka voidaan käyttää uudelleen sahatavarakääreiden valmistukseen.


Kekseliäisyyttä osoittaa myös Kainuussa järjestetty kokeilu, jossa tervaa poltettiin hirsitalotehtaalle liian pihkaisesta puusta. Tuloksena noin viiden kuution tervahaudasta saatiin 130 litraa tervaa ja puuhiiltä.


Kierrätysteema parhaimmillaan on PuuPete-hankkeessa, jonka tiimoilta pääsin käymään Etelä-Pohjanmaalla. Kenelläkään ei voi olla huonoa sanottavaa hankkeesta, jossa puusepänliikkeiden hukkapuu kierrätetään peruskoulujen puukäsitöihin materiaaliksi. Mukavaa käydä juttukeikalla, jossa sekä yrittäjä että opettaja hyrisevät tyytyväisyyttä. Toivottavasti tämän hankkeen myötä yritysten ja koulujen välinen materiaaliyhteistyö leviää kaikkialle Suomessa. Samalla leviää myös puun ja puutuoteteollisuuden ilosanoma nuorille, joista toivon mukaan löytyy myös tulevaisuudessa puuteollisuusyritysten työntekijöitä.


Kuulaita syyspäiviä,

HANNA LUOMA

Päätoimittaja

Jaa artikkeli

Kategoriat