Vanerin valmistuksen vaikuttava kehitys
Kimmo Suomalainen on tehnyt pitkän työuran vanerin valmistuksen tekniikan kehittämisen ytimessä. Rautelta kesällä eläkkeelle jäänyt teknologiapäällikkö on lähes 40-vuotisella työurallaan nähnyt, kuinka vaneria valmistetaan entistä tehokkaammalla prosessilla. Kimmo Suomalaisella on omien sanojansa mukaisesti ollut onni käydä useilla viilu- ja puulevytehtailla ja nähdä erilaisia teknologioita. Mutta palataan alkuun – mikä sai nuoren miehen aikoinaan lähtemään puulevyalalle? Opintopaikaksi valikoitui Oulun yliopisto ja siellä konetekniikka. Professori Jorma Tuomaala valitsi opetuksessa esimerkeiksi lähinnä sahakoneita, joten mekaanisen metsäteollisuuden koneet tulivat tutuiksi. Viimeisen sysäyksen alalle antoi Puumies-lehti, joka tuli sahanjohtajana toimineelle Suomalaisen isälle.
Oman höyläämön paluu – JPJ-Wood Oy:n kuuden miljoonan euron investointi valmistui
JPJ-Wood Oy on toimittanut höylättyä ja lujuuslajiteltua sahatavaraa lähes koko sen olomassaolon ajan, mutta yritys on ostanut palvelut alihankintana viimeiset 19 vuotta. Lopulta JPJ-Wood päätti investoida omaan höyläämöön, jolla yritys tavoittelee alkuun 50 000 kuutiometrin vuosituotantoa yhdessä vuorossa. Oman höyläämön etuna on yhden välipaketoinnin poisjääminen, koska tuleva sahatavara syötetään höylälinjalle suoraan kuivaamoilta saapuvina pituusrimakuormina. Niitä varten JPJ-Wood investoi 700 neliömetrin varastoon, joka rakennettiin höyläämön viereen Best-Hall Oy:n toimesta syys-lokakuun vaihteessa. – Välipaketoinnin poisjääminen vapauttaa myös henkilökuntaa tarvittaessa höyläämölle sen vilkkaimpina aikoina, toimitusjohtaja Markus Luodelahti sanoo.
LujaDigi nopeuttaa lujuuslajittelukoulutusta
Suomen metsäkeskuksen ja Suomen Sahayrittäjät ry:n reilut kaksi vuotta sitten aloittama yhteishanke lujuuslajittelun digitaalisen koulutuspaketin tekemiseksi on nyt valmis. Sen avulla yritykset voivat halutessaan myös itse kouluttaa oman henkilökuntansa. LujaDigin alkutahdit lyötiin vuonna 2020, kun Suomen Sahayrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Ripatti ja Suomen metsäkeskuksen projektipäällikkö Jouni Silvast ryhtyivät puuhaamaan lujuuslajittelukurssin siirtämistä uuteen oppimisympäristöön, joka yhdistäisi teorian ja käytännön harjoittelun yhdeksi verkkopohjaiseksi opetuspaketiksi. Hanketta ovat rahoittaneet Marjatta ja Eino Kollin säätiö sekä yritykset. LujaDigin ideana on teoriakoulutuksen omatoiminen opiskelu joko töissä tai kotona jo ennen varsinaiselle kurssille saapumista. Ensimmäistä kertaa LujaDigiä käytettiin Pieksämäellä järjestetyllä kurssilla syyskuussa.
Lue lisää uusimmasta Puumies-lehdestä (tilaajille)