3/2021

Teemana logistiikka

Yhdessä kehittäminen kannattaa

Seitsemän pientä puualan yritystä on kehittänyt toimintaansa Suomen metsäkeskuksen johtamassa yritysryhmähankkeessa kolmen vuoden ajan. Tuloksena on varsinkin johtamisjärjestelmän kehittämisessä otetut isot harppaukset tehokkaampaan toimintaan.

Pienissä yrityksissä on tavallista, että toimitusjohtajan harteilla on iso määrä vastuuta. Liiketoiminnan johtaminen vie toimitusjohtajan työajan kokonaan ja usein myös ison osan vapaa-ajasta, eikä työn kehittämiseen riitä enää aikaa eikä paukkuja.

Näin oli myös Vankkapuu Oy:ssä ja Savitaipaleen Teknolista Oy:ssä, jotka viiden muun puualan yrityksen lisäksi liittyivät keväällä 2018 Suomen metsäkeskuksen vetämään yritysryhmähankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on lisätä puun kotimaista jalostusta ja puun käyttöä rakentamisessa tarjoamalla yrityksille kehittämisapua yhdessä ja erikseen.

 

Konttipula akuutti huolenaihe

Viime vuoden alun työtaistelut sahateollisuudessa näkyivät metsäteollisuuden tuotteisiin erikoistuneen Stevecon tuloksessa. Tällä hetkellä tavaraa liikkuu jälleen mukavasti, vaikka konttipula hidastaakin vientimarkkinoita. Konserni aikoo jatkaa investointiohjelmaa kalustonsa uusimiseksi seuraavien vuosien aikana.

Stevecolla on toimintaa neljässä satamaterminaalissa, joiden yhteenlaskettu ahtausmäärä viime vuonna oli 11,3 miljoonaa tonnia. Kotkan Mussalon ja Hietasen lisäksi toimintaa on Haminan ja Vuosaaren satamissa, joista varsinkin Haminan merkitys break bulk-satamana on viime vuosina kasvanut.

– Vaikka tällä hetkellä metsäteollisuuden tuotteiden kysyntä on hyvällä mallilla, olen hieman huolissani tämän hetken heikosta konttitilanteesta, joka hankaloittaa myynnin kasvattamista, myyntijohtaja Markus Myllylä kertoo.

 

Puumiehet ry:lle uusi puheenjohtaja

Puumiehet ry:n vuosikokous pidettiin maaliskuun puolivälissä. Kokouksessa hyväksyttiin viime vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä kuluvan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Kokouksessa valittiin yhdistykselle uusi puheenjohtaja, Tero Sievi-Korte Pohjanmaan Puumiehistä. Teuvalla asuva Sievi-Korte työskentelee tuotannonsuunnittelijana Lunawoodilla. 

Myös hallitus uudistui, ja siihen valittiin neljä uutta jäsentä: Susanna Nieminen (Pohjois-Häme), Heikki Nikula (Pohjois-Savo), Inkariina Sipiläinen (Kainuu) ja Janne Taavitsainen (Jyväskylän Seutu). Hallituksessa jatkavat Tytti Ahoranta (Kemin Seutu), Juha Nummela (Lahden Seutu), Matti Riitamaa (Lounais-Suomi), Erkki Verkasalo (Pohjois-Karjala) ja Siru Väkeväinen (Etelä-Saimaa).

 

3/2021 sisällysluettelo

Sisältö

Uutisia
Kemin Sataman jätti-investoinnit käynnistyvät
Automaattinen kuorma-auto hyödyntää kuutta aistia
Steveco – Konttipula akuutti huolenaihe
Rauanheimo vahvistaa asemiaan Mussalossa
Vieraskynä
Puuteollisuusinsinöörien vuosikokousuutisia
Yhdessä kehittäminen kannattaa
Vankkapuu Oy
Savitaipaleen Teknolista Oy
Puumiehet ry:lle uusi puheenjohtaja
Haadex Oy – Isojen tukkien sahaaminen alkaa ensi vuoden aikana
Beckhoff Automation – PC-pohjainen ohjaus kivijalkana
Combilift – Lisää tuotantotilaa varastoja tiivistämällä
Eurajoen yksityissatama – ”Perheyhtiössä päätöksenteko on joustavaa ja nopeaa”
SEW-Eurodrive – Palveluilla lisäarvoa
Rauman Saha – Puu näkyvässä roolissa rakennustöissä
Spinnova Oy – Tavoitteena nopea kasvu maailmanmarkkinoilla
Wanhat puurakennukset osa 1: Karinaisten kirkko
Terva oli läpi vuosisatojen Suomen tärkein vientituote
PuuSuomi-palsta
Kirjat: Suomalainen metsänomistaja 2020
Puumiesten lauluja 61: Monilahjakas lauluntekijä Usko Kemppi
Henkilöuutisia

Jaa artikkeli

Kategoriat