2/2021

Teemana sahateollisuus ja puusepänteollisuus

Uusi tukinlajittelulinjasto kaksinkertaistaa tukinkäsittelyn kapasiteetin

ER-Saha investoi yli kolme miljoonaa euroa uuteen, Nordautomationin toimittamaan tukinlajittelulinjastoon, joka otettiin käyttöön tammikuussa. Kehitystyö jatkuu ja uudet investointisuunnitelmat on määrä lyödä lukkoon vielä tämän vuoden aikana.

Säännölliset investoinnit tuotantokoneistoon ovat sahayrityksille välttämättömyys, jos ne haluavat turvata kilpailukykynsä kiristyvillä markkinoilla, sanoo viitasaarelaisen ER-Sahan tuotantojohtaja Petri Säteri.

– Yritys joko investoi tai se näivettyy, hän kiteyttää.
ER-Sahan tuorein investointi, tukinlajittelulinjasto, otettiin käyttöön tammikuun alussa. Linjaston uusimisen yhteydessä myös sahan tukkikenttää laajennettiin, mikä toi uutta tilaa käyttöön 1,9 hehtaaria. Kokonaisuudessaan investoinnin arvo oli yli 3 miljoonaa euroa.

– Kyseessä on mittava investointi, jonka avulla turvaamme kilpailukykymme jatkossakin, Säteri sanoo.

 

Laitala Oy – Talonpoikaistuoleista lattiakaivon kansiin

Laitala Oy tunnetaan perinteisistä jurvalaisista tyylikalusteista. Hiljalleen niiden osuus on huvennut neljäsosaan liikevaihdosta, ja sopimusvalmistuksen osuus on kasvanut yrityksen päätulonlähteeksi.

Laitala Oy:n toimitusjohtaja Hannu Laitala on nähnyt huonekalualan muutokset työskenneltyään sukuyrityksessä 1970-luvulta asti, ensin kesätöissä ja vuodesta 1986 tuotantopäällikkönä ja viimeiset kolme vuotta toimitusjohtajana. Tyylikalusteiden markkinat ovat pienentyneet ja monet niiden tekijöistä lopettaneet. 

Vaikka osuus on pienentynyt, Laitala Oy valmistaa vielä tyylihuonekaluja ja myy niitä yksityisissä huonekaluliikkeissä ja juuri avatussa verkkokaupassa, jonka se perusti Business Finlandin myöntämällä kehittämistuella. – Verkkokauppa oli meille tärkeä kehitysaskel. Asiakkaat haluavat nykyään tutkia tuotteita ensin netissä ja nähdä hintatason ennen hankintaa, toimitusjohtaja Hannu Laitala sanoo.

 

Woodion vauhtia lisää miljoonarahoitus EU:n kiihdytysrahoitukselta

Vahvasti unelman toteutumiselta näyttävän EU-rahoituksen turvin puumateriaalin käytön uudistanut designyhtiö Woodio jatkaa matkaa – se voi nyt rakentaa uuden tehtaan, satsata vientiin, ja näin firma vastaa yhä kasvavaan kysyntään. Yhtiö ampuu puusivutuotteen jalostusarvon ennen näkemättömiin korkeuksiin, yli satakertaiseksi.
Woodio kokee syystä, että se on valittu etuoikeutettuun joukkoon. Puukomposiitista designia vuodesta 2019 valmistanut yritys sai yli neljän tuhannen hakijan joukosta Euroopan innovaationeuvoston miljoonarahoituksen. Näissä kisoissa yhdellä sadasta ylipäätään tärppää.
– Tuki on sekä rahallisesti että henkisesti tärkeä – ruiske antaa myös henkistä potkua, Woodion perustaja ja toimitusjohtaja Petro Lahtinen sanoo.
Tuen turvin Woodio voi skaalata tuotantokapasiteettiaan ja rakentaa uuden, aiempaa kehittyneemmän tehtaan. Suurempien tuotantomäärien lisäksi, uudessa tehtaassa voidaan valmistaa myös uudenlaisia komposiittituotteita ja jos kohta laajentaa tuotevalikoimaa.

 

2/2021 sisällysluettelo

Sisältö

Uutisia
Isojoen Saha – Investoinneilla laitekanta pysyy ajan hermolla
Mistä jatkaja puusepän yritykselle?
”Jokaiselle puulla on oma tarinansa”
Kaukaisimmat koneenhakijat tulivat Kamerunista
Biotuotetehdas Kemiin
Vieraskynä
Woodion vauhtia lisää miljoonarahoitus EU:n kiihdytysrahoitukselta
ER-Saha investoi rohkeasti
Terätoimitus Lehtinen – Lisää kapasiteettia ja toimitusvarmuutta
Laitala – Talonpoikaisrokokootuoleista lattiakaivon kansiin
Luottopuu – Jättihirrestä tehty rakennus on sataprosenttista käsityötä
Digikaksonen löytää myös sahoille ja jatkojalostajille – osaatko hyötyä?
Ihmissuhteet myyntityön A ja O
Wood from Finland
Metsäpäivien verkkotapahtumassa ennätysyleisö
Finnos Oy:n röntgentukkimittarit saamassa jalansijaa Ruotsin markkinoilta
Kunnille maksutonta neuvontaa puurakentamisesta
PuuSuomi-palsta
Puumessut 8.–10.9.2021
Ammattilaisen matkassa: Aki Aikio
Kirjat: Suuret metsäyhtiöt keväällä 2021
Puumiesten lauluja 60: Kansainvälinen
Laulu Venäjän sortovaltaa vastaan
Avoimia työpaikkoja
Henkilöuutisia

Jaa artikkeli

Kategoriat