Aistin ensimmäinen kaupallinen tehdas rakennetaan Kiteelle

Aisti on valinnut Kiteen sen ensimmäisen kaupallisen tehtaan rakennuspaikkakunnaksi. Marraskuun 2023 lopulla allekirjoitetun monivuotisen vuokrasopimuksen myötä Kiteen kaupunki vuokraa osan Puhoshallista Aistille, jotta sen kaupallinen akustiikkalevyjen tuotanto voidaan aloittaa vuonna 2025. Puhoshalli sijaitsee Puhoksen teollisuusalueella, jossa Aistin tehtaalle tärkeät logistiikka-, sähkönsyöttö- ja palvelutarjonta ovat helposti saatavilla. Sinne rakennetaan 2,5 miljoonan neliön vuosikapasiteetin vaahtorainauskone, akustiikkalevyjen valmistuslinja ja varastotiloja.

Tehtaassa valmistetaan vastuullisia rakennusmateriaaleja, joista ensimmäinen on patentoitu Aisti® Teno akustiikkalevy. Aistin akustiikkalevy on maailman ensimmäinen alakattostandardin vaatimukset täyttävä luonnonkuiduista ilman muovia ja synteettisiä sideaineita valmistettu hinnaltaan kilpailukykyinen materiaali.

Aisti® Teno:n tuotekategoriassa pohjoismaiden akustiikkalevymarkkinoiden on arvioitu olevan vuonna 2022 noin 16 miljoonaa neliötä vuodessa, jolloin Aistin Kiteen tehdas voisi saavuttaa täydessä kapasiteetissa 15 % markkinaosuuden. Rakennettavan tehtaan investointi on Aistille noin 25 miljoonan euron panostus vihreään siirtymään rakentamisen toimialalla. Yhdessä Kiteen kaupungin tekemien kiinteistön perusparannus- ja arvonkohotusinvestointien myötä olemme kokonaisuudessaan yli 30 miljoonan euron investointitasolla.

Koska rakennettu ympäristö aiheuttaa 39 % maailman hiilidioksidipäästöistä, tarjoaa Aisti rakennusteollisuuden toimialalle mahdollisuuden alentaa päästöjä, kun valitaan Aistin tuote nykyisten, korkeamman hiilijalanjäljen tuotteiden sijaan. Alakattorakenteiden hiilijalanjälkeä voidaan alentaa merkittävästi asentamalla kohteeseen Aistin akustiikkalevyt. Nykyisin käytössä olevien mineraalivillarunkoisten akustiikkalevyjen kierrätys on hankalaa, niiden raaka-aineet eivät ole uusituvia ja ne eivät toimi hiilinieluina, toisin kuin Aisti® Teno akustiikkalevy.

– Aistin vastuullisuusperiaatteiden mukaisesti tehtaan rakentaminen Kiteelle ei pelkästään tuo meille mahdollisuutta valmistaa tuotteitamme asiakkaillemme vaan se lisää myös alueen elinvoimaa merkittävästi työllisyyden kasvun ja yhteisöverokertymän myötä. Työllisyyttä lisäävän vaikutuksen on arvioitu olevan yli 30 henkilötyövuotta ja yhteisöverokertymän yli kaksi miljoonaa euroa vuodessa, Aistin perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Paananen sanoo.

– Keskusteluita Aistin kanssa tehtaan perustamisesta Kiteelle on käyty hyvässä hengessä jo yli vuoden ajan Alusta alkaen myös Business Joensuun asiantuntijat ovat aktiivisesti tukeneet Aistin sijoittumista Kiteelle. Aistin sijoittumispäätös on kaupungille loistava uutinen ja vahvistaa entisestään intoa kehittää logistisesti erinomaisella paikalla sijaitsevaa Puhoksen teollisuusaluetta, kertoo Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen.

Kiteen kaupungilla on pitkä levyteollisuushistoria, sijaitsihan aikanaan maailman suurimpiin kuuluva lastulevytehdas juuri Kiteellä. Tämä historia saa jatkoa Aistin valittua Kiteen sen tehtaansa rakentamispaikaksi. – Olemme todella tyytyväisiä kaupungin ja Business Joensuun apuun Aistin investointiprojektin valmisteluvaiheessa ja katsommekin luottavaisina eteenpäin, kertoo projektin omistajana toimiva Antti Fredrikson, Aistin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Jaa artikkeli

Kategoriat