Alvar Aallon suunnittelema vene Jyväskylän satamaan

Alvar Aallon uniikki vene Nemo propheta in patria on saanut paraatipaikan uudistuneessa Jyväskylän satamassa, kun sille rakennetun venesuojan avajaisia vietettiin toukokuussa. Alvar Aallon 1950-luvulla itselleen suunnitteleman moottoriveneen yhteyteen tuli Alvar Aalto -museon toteuttama maksuton pienoisnäyttely.

Aalto suunnitteli veneen itselleen kulkuneuvoksi Säynätsalossa sijaitsevalle kesähuvilalleen, Muuratsalon koetalolle. Arkkitehti paneutui tehtävään antaumuksella ja tuloksena oli noin 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä, puurakenteinen vene. Veneen rakensi Säynätsalossa 1954–55 paikallinen veneenveistäjä Lauri Kosola ja kirvesmies Väinö Jokinen ja se sai nimekseen Nemo propheta in patria (Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan). 

Alvar ja Elissa Aalto matkasivat veneellä kesänviettoon Päijänteen saaressa sijaitsevalle koetalolleen 1950–1970-luvuilla. Vene kuuluu Alvar Aalto -säätiön muotoilukokoelmaan ja se on kunnostettu restauroimalla ulkopintoja ja kiinteää kalustusta sekä konservoimalla alkuperäisosia.  – Veneelle rakennetuilla säilytysolosuhteilla pyritään turvaamaan kulttuurihistoriallisen veneen säilyminen myös tulevaisuudessa. Uuden sijainnin myötä vene saadaan aiempaa laajemmin yleisöjen nähtäville, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh

Venesuojan on suunnitellut Sweco pääsuunnittelijanaan arkkitehti SAFA Tapani Tommila ja rakennustöistä on vastannut VRJ Keski-Suomi. Venesuojaa ympäröivän terassin sekä muun Satamankärjen suunnittelua on tehnyt WSP. Lopullisesti Jyväskylän uusi satama on valmis vuonna 2025.

Jaa artikkeli

Kategoriat