CLT-levyjen tuotanto käyntiin Pohjois-Karjalassa

Uudella, liimattomalla tekniikalla tehtyjen CLT-levyjen tuotanto ja myynti on käynnistynyt Pohjois-Karjalassa. Kontiolahtelaisen Karelia Puutec Oy:n tuotantotiloissa ovat valmistuneet ensimmäiset massiivipuisista levyistä kootut pilottirakennukset.

Kompaktit ja ekologiset puurakennukset ovat kasvaneet maailmalla minitalo-trendiksi, johon liimaton CLT-levy vastaa erinomaisesti. Kevyitä puulevyjä voidaan hyödyntää tehokkaasti rakennettaessa esimerkiksi saunoja, aittoja tai minimökkejä. Konseptiin liittyy olennaisesti myös vähäpäästöisyys, monimuotoinen arkkitehtuuri, muunneltavuus sekä kiertotalous.

– Koska tuotantomme on pienteollista, se on myös ketterää ja huolellista. Samalla säästyy energiaa ja hiilijalanjälki pysyy pienenä, kertoo Karelia Puutec Oy:n yrittäjä Riku Mantsinen (kuvassa).

Puutecin kehittämät CLT- eli monikerroslevyt ovat massiivipuisia, liimattomia rakennuslevyjä, jotka kootaan käsityönä mekaanisilla liittimillä. Levyt ovat ristikkäisten puulamellien ansiosta lujia ja hyvin muotonsa säilyttäviä. Niistä on helppo työstää isoja, asennusvalmiita elementtejä, joiden pinta soveltuu sellaisenaan myös osaksi sisustusta.

Suomessa vastaavaa tuotantoa on vielä vähän, kun taas Euroopassa liimatonta CLT-levyä käytetään ja kehitetään huomattavasti laajemmin. Tietoisuus liimattomuuden eduista on kuitenkin kasvanut rakennusalla avaten uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Pohjois-Karjalassakin on paljon puurakentamisen insinööriosaamista ja tuotekehitystä tehdään monialaisena yhteistyönä eri toimijoiden kanssa.

Karelia Puutec käyttää liimattomissa CLT-levytuotteissaan pelkästään paikallista sahatavaraa, joka tulee noin 50 kilometrin säteeltä. Tuotteiden arvoketjun paikallisuudesta kertoo LÄHIPUU® -tuotemerkki. Asiakas saakin kokonaisvaltaisen palvelun kannolta valmiiksi tuotteeksi.

– Tämä on meille tärkeä arvovalinta. Kun raaka-ainetta tai sahatavaraa ei kuljeteta pitkiä matkoja, päästöt pienenevät huomattavasti. Lähialueet hyötyvät taloudellisesti ja saadaan myös lisää työpaikkoja, Mantsinen sanoo.

Tulevaisuudessa yhtiön tavoitteena on parantaa levyominaisuuksia työstettävyyden, kierrätettävyyden sekä käsiteltävyyden osalta myös työmaaolosuhteissa. Tavoitteena ei ole kuitenkaan korvata markkinoilla olevia CLT-tuotteita vaan pikemminkin kehittää liimattomia vaihtoehtoja niiden rinnalle.

Jaa artikkeli

Kategoriat