Tampereen Kalevaan puurakenteinen TOAS Hippos

Tampereen Kalevaan entisen valtion virastotalon tilalle nousevan TOAS Hippoksen runkoratkaisu on puuta. Kyseessä on Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (TOAS) historian mittavin uudisrakennushanke. 35 050 neliön kortteli sisältää asuintiloja, liike-, toimisto-, palvelu- ja yhteistiloja, sekä lisäksi päiväkodin. Hanke on mittakaavassaan ainutlaatuinen.

Noin 70 prosenttia opiskelijakylän rakennuksista tulee olemaan puurakenteista. Asuinkerrokset ensimmäistä kerrosta lukuun ottamatta toteutetaan CLT-moduuleilla. Autohalli, kellari ja ensimmäinen kerros sekä myös toisessa kerroksessa sijaitsevat liike- ja toimistotilat toteutetaan betonirakenteisina.

TOAS Hippoksen kehittäminen aloitettiin vuonna 2016, ja allianssimallilla toteutettu hankesuunnittelu vuosi sitten. TOASin toimitusjohtaja Kirsi Kosken mukaan tavoitteena oli heti alussa kestävän kehityksen mukainen rakentaminen, joten kohteen rakentamisen ja käytön aikainen hiilijalanjälki tutkittiin tarkkaan. – Eri runkomateriaalien hiilijalanjälkiä vertailtiin betonielementtien, esivalmistettujen massiivipuuelementtien ja puurankarakentamisen välillä. Kestävän kehityksen kannalta parhaaksi osoittautui CLT-tilaelementti kokonaistaloudellisena ratkaisuna pienimmällä hiilijalanjäljellään. 50 vuoden elinkaaren aikana sen hiilijalanjälki on vähintään kahdeksan prosenttia pienempi verrattuna betonirakenteiseen. Rakentamisvaiheen hiilijalanjälkeä arvioitaessa ero oli noin 35 prosenttia, Koski sanoo.

Tavoitteena on purkaa nykyinen tontilla sijaitseva valtion virastotalo ensi vuonna. Rakentamisen arvioidaan alkavan loppuvuodesta 2021. TOAS Hippoksen viimeinen vaihe valmistuu arviolta vuoden 2025 aikana. TOAS Hippos toteutetaan allianssimallilla ja siihen kuuluu Hartela Länsi-Suomi Oy, arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, Granlund Tampere Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy.

Jaa artikkeli

SCA:sta Gällö Timber AB:n ainoa omistaja

SCA on ostanut Persson Invest AB:lta 50 prosenttia Gällö Timberin osakkeista ja jatkaa sahan ainoana omistajana. Saha oli yritysten yhteisomistuksessa vuodesta 2010 alkaen, ja siihen on tehty merkittäviä investointeja toiminnan kehittämiseksi ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Lue artikkeli >>

Kategoriat