Hämeen ammattikorkeakoulu tutkii hybridirakentamista

Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Tech -tutkimusyksikkö on saanut reilut miljoona euroa hybridirakentamisen tutkimukseen. Myönnetty rahoitus on suurin tutkimusrahoitus, jonka HAMK on saanut Business Finlandilta. Tutkimusprojektin kokonaisbudjetti on noin 1 075 000 euroa, josta Business Finlandin rahoitusosuus on 675 500 euroa.

Tutkimuksen avulla edistetään vähähiilistä hybridirakentamista, hybridirakenteisiin liittyvän ekosysteemin muodostumista sekä alan yritysten kansainvälistä vientiä. Hybridirakentamista yhdistetään puuta, terästä ja betonia. Puun käyttö on keskeisessä roolissa sen vähähiilisyyden ansiosta. Käytännössä projektissa tutkitaan muun muassa erilaisten puu-teräs- ja puu-betoni-liitosratkaisujen kestävyyttä. Hybridirakentaminen edellyttää uusien ratkaisujen kehittäminen ja käyttöönotto merkittävää tutkimustyötä.

– Yksittäinen yritys ei välttämättä näe oman toimintansa vaikutusta koko rakennuksen elinkaaren aikaisiin hiilipäästöihin. Käytännössä tämä näkyy esim. siten, että purettavuus, siirrettävyys ja muunneltavuus eivät tule huomioiduksi rakennusten suunnittelussa. Tässä hankkeessa merkittävää onkin se, että sen toimet ulottuvat laajasti eri toimijoihin. Tavoitteena on systemaattinen muutos koko toimialalle, Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Tech -tutkimusyksikön johtaja Jarmo Havula sanoo.

Mukana HAMKin vetämässä hankkeessa on mukana Peikko Group Oy, Versowood Oy, Oy CrossLam Kuhmo Ltd, AFRY Buildings Finland Oy, Kiilto Oy, LignoSphere Company Oy sekä portugalilainen Coimbran yliopisto. Lisäksi Puutuoteteollisuus ry:n tukemana linkitetään tietoa koko toimialalle. Hanke alkoi maaliskuussa ja kestää vuoden 2025 loppuun saakka.

Jaa artikkeli

Kategoriat