Identtiset puu- ja betonikerrostalot vertailussa

TVT Asunnot Oy:lle rakennetaan Turun Hirvensaloon 82 uutta vuokrakotia kahteen kerrostaloon. Identtisiksi suunnitellut talot eroavat toisistaan vain materiaaleiltaan: Kirsikka valmistetaan puusta, Kide betonista. Rakennustyöt ovat jo alkaneet ja talot valmistuvat arvion mukaan marraskuussa 2021. Rakennushankkeen KVR-urakoitsijana toimii ekologiseen asuntorakentamiseen erikoistunut turkulainen Mangrove Oy.

Ajanmukainen rakennushanke Hirvensalon Arolassa mahdollistaa puu- ja betonitalorakentamisen vertailukelpoisen tutkimisen. Puukerrostalo Kirsikalla ja betonikerrostalo Kiteellä on identtiset pohjapiirrokset ja huoneistoalat. Lisäksi kerrostalot sijaitsevat samassa pihassa, joten olosuhteet ovat samat. Edellytykset puun ja betonin vertailuun ovat erinomaiset.


VTT:n mukaan betonisen kerrostalon hiilijalanjälki on 75 % suurempi kuin puukerrostalon. Vertailussa ovat olleet mukana perustus, alapohja, ulko- ja väliseinät, väli- ja yläpohja, portaat, ikkunat, ovet ja parvekkeet.

TVT Asuntojen Kirsikka ja Kide -rakennushanke vie tutkimuksen vielä pidemmälle ja ottaa rakennuselementtien lisäksi huomioon materiaalien käyttäytymisen, käytönaikaisen huollon, asukkaiden tyytyväisyyden sekä hiilikädenjäljen eli rakennusten myönteisen ilmastovaikutuksen, joka alentaa hiilijalanjälkeä. Tuloksia raportoidaan aiempaa kattavammin rakennusten koko elinkaaren ajalta, myös valmistumisen jälkeen.

Myös henkilökohtainen asukaskokemus on tärkeä. Asukkaiden kokemuksia mm. sisäilmasta ja äänieristyksestä selvitetään asukaskyselyillä.

Jaa artikkeli

Kategoriat