Kesko laajentaa toimintaansa Tanskaan

Kesko on sopinut ostavansa Tanskan johtaviin rautakaupan toimijoihin kuuluvan Davidsen Koncernen A/S:n. Yrityskaupan myötä Kesko laajentaa liiketoimintaansa Tanskaan ja saa vakaan jalansijan maan rautakauppamarkkinoilla. Samalla Kesko vahvistaa tavoitteensa mukaisesti markkina-asemaansa Pohjois-Euroopassa. Davidsenin perhe jää yritykseen vähemmistöomistajaksi 10 %:n omistusosuudella.

Kesko jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista ja laajentaa liiketoimintaansa Tanskan noin 5,7 miljardin euron suuruiselle rautakauppamarkkinalle. Markkina on merkittävän kokoinen ja Suomen markkinaan verrattuna yli 1,5-kertainen. Koko yrityksen velaton yritysarvo on noin 190 miljoonaa, ja Kesko ostaa nyt yrityksestä 90 %:n osuuden noin 170 miljoonalla eurolla.

Davidsen on perheomisteinen rautakaupan toimija, joka keskittyy pääasiassa yritysasiakkaisiin. Sen markkinaosuus on noin 9 prosenttia ja Etelä-Tanskassa noin 30 prosenttia. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2022 noin 560 miljoonaa euroa, käyttökate 27 miljoonaa euroa ja liikevoitto 23 miljoonaa euroa (ilman IFRS 16-vaikutusta). Myynnin ja kannattavuuden arvioidaan laskevan väliaikaisesti viime vuoden tasosta talouden taantuman ja rakentamisen volyymien laskun vuoksi. Davidsenilla on 23 pääosin Etelä-Tanskassa sijaitsevaa rautakauppaa, joiden kiinteistöistä se omistaa 19. Yhtiöllä on noin 850 työntekijää. Davidsen jatkaa toimintaansa nykyisellä brändillä ja nykyisen paikallisen johdon alaisuudessa.

– Keskolla on vahvaa näyttöä aiemmista yrityskaupoista sekä ostettujen yritysten integroinnista. Vaikka tämänhetkinen suhdanne Pohjois-Euroopan rakentamisen markkinoilla on haastava, antaa tämä pitkän aikavälin investointi meille hyvän jalansijan Tanskan merkittävän kokoisilla rautakauppamarkkinoilla. Tanskan markkinassa on vielä tilaa konsolidaatiolle, ja se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kasvuun sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta. Kyseessä on strateginen yrityskauppa. Se kuitenkin tarjoaa myös hankintaan, valikoimiin ja toimintatapojen kehittämiseen liittyviä synergiaetuja. Olemme myös erittäin iloisia siitä, että Davidsenin perhe on mukana kehittämässä ja kasvattamassa yrityksen liiketoimintaa myös jatkossa yhdessä Keskon kanssa, sanoo Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialajohtaja ja pääjohtajan sijainen Jorma Rauhala.

Yrityskaupan toteutuminen edellyttää Euroopan komission hyväksyntää sekä tiettyjen muiden ehtojen täyttymistä. Kaupan odotetaan toteutuvan viimeistään vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä.

Jaa artikkeli

Kategoriat