Lunawoodin järjestämän Urban Challenge -suunnittelukilpailun voittajat on julkaistu

Oy Lunawood Ltd järjesti keväällä 2021 kansainvälisen suunnittelukilpailun nimeltään Lunawood Urban Challenge nyt toisen kerran. Kilpailun tarkoituksena oli kannustaa arkkitehti- ja suunnittelijaopiskelijoita uudistamaan kaupunkiympäristöjä Lunawoodin lämpöpuutuotteita hyödyntäen. Kilpailu keräsi laajasti kansainvälistä kiinnostusta ja lopulta kilpailuun osallistui yli 200 työtä ympäri maailmaa jokaisesta maanosasta.

– Olen todella ylpeä siitä, kuinka laajan kansainvälisen kiinnostuksen järjestämämme kilpailu herätti. Halusimme tavoittaa tulevaisuuden ammattilaiset –arkkitehtiopiskelijat ja nuoret suunnittelijat–ympärimaailmaa sekä herättää inspiraatiota suomalaisen lämpöpuun hyödyntämisestä osana ekologista ja kestävää kaupunkikuvan uudistamista. Ja näissä me todella onnistuimme, kommentoi Lunawoodin markkinointi- ja tuotehallintajohtaja Maija Masalin.

Urban Challenge oli jaettu kolmeen kategoriaan: arkkitehtuuri, maisemasuunnittelu ja sisustussuunnittelu.  Kilpailutyöt arvioi kansainvälinen, menestyneistä arkkitehdeistä ja suunnittelijoista koostunut tuomaristo. Suomalaista, arvostettua muotoiluosaamista tuomaristossa edusti lahtelainen Tapio Anttila. Tuomariston mukaan kilpailutyöt olivat korkeatasoisia, innovatiivisia ja omasivat ihailtavaa, modernia ajattelu puunkäytöstä dekoratiivisena materiaalina. Arkkitehtuuri-kategorian voittajaksi valittiin slovakialaiset Rebeka Karboníková ja Patrik Nociar työllään ’Flow’ (kts. kuva) . Voittajatyössä entinen postivirasto Slovakiassa sai rakennuksen muotokieltä rikkovan, kepeän ja tyylikkään lämpöpuurimoituksen elävöittämään julkisivuaan. Rimoitus toimii samalla ekologisena keinona viilentää kiinteistöä suoralta auringonvalolta.

Maisemasuunnittelu-kategorian voiton vei ’Meet me at the River’ niminen työ, jonka on suunnitellut Iso-Britanniassa arkkitehtuuria opiskelevat Mikolaj Chmiel, Filip Piasecki ja Oskar Maly. Työssä hylätty ranta-alue tiilirakennuksineen uudistettiin lämpöpuisilla terasseilla ja efektiseinillä kutsuvaksi keitaaksi. Sisustussuunnittelukategoriassa voittajaksi valittiin ’Wood & Travertine’ Lounge Bar niminen työ. Sen italialainen suunnittelija Maria Laura Polselli yhdisti visualisoinnissaan taidokkaasti suomalaisen lämpöpuun perinteiseen roomalaiseen kalkkikivirakentamiskulttuuriin.

Jokaisen kategorian voittajat palkitaan rahapalkinnoilla voittosumman noustessa yhteensä 15 000 euroon. Lisäksi jokaisessa kategoriassa annettiin kunniamaininta yhdelle työlle. – Kaikki kuusi kärkityötä ovat upeita osoituksia ennakkoluulottomasta ja innovatiivisesta kaupunkiympäristön uudistamisesta sekä todellisia vastuullisen arkkitehtuurinmestarillisia taidonnäytteitä. Olemme äärimmäisen ylpeitä, että onnistuimme inspiroimaan ja innostamaan opiskelijoita, jotka ovat avainasemassa tulevaisuuden kaupunkien ja yhteisöiden rakentamisessa. Tämä on yksi meidän keinoistamme vaikuttaa entistä vastuullisempaan rakentamiseen, Masalin summaa.

Voittajat saavat muistoksi rahapalkinnon lisäksi palansuomalaista designia, Lunawoodin lämpöpuusta käsintehdynuniikin palkinnon, jonka on suunnitellut ja toteuttanut lahtelainen tina shukla design*.

Jaa artikkeli

Kategoriat