Pölkky Oy on ensimmäisenä suomalaisena sahateollisuuden toimijana ottanut käyttöön metsäjärjestelmän, jossa kaikki tieto päivittyy reaaliaikaisesti kaikkien puunhankinnan ketjussa työskentelevien nähtäville.
Pölkky Oy teki aiesopimuksen Trimble Forestry Europe Oy:n kanssa lokakuussa 2018, mistä alkoi prosessi uuden metsäjärjestelmän määrittämiseksi vastaamaan nykyaikaisen puunhankinnan tarpeita. Huhtikuun alussa 2022 uutta järjestelmää alettiin ottamaan vaiheittain käyttöön ensimmäisenä Suomessa. – Muutos oli merkittävä, kun kaikki entinen siirrettiin historiaan ja uutta otettiin tilalle. Nyt lokakuussa neljä vuotta aloituksesta metsäasiantuntijamme ja yrittäjämme niin korjuussa kuin kuljetuksessakin toimivat uudenaikaisilla selainpohjaisilla työkaluilla, jotka myös tietoturvan puolesta vastaavat nykypäivän vaatimustasoa, Pölkyn toimitusjohtaja Petteri Virranniemi sanoo
Metsävaratietojen sisältämien puusto- ja kuviotietojen, sekä erilaisten karttatasojen avulla puukaupan suunnittelu on mahdollista jo pitkälle toimistotyönäkin. Metsänomistajalle voidaan tietojen perusteella tehdä esityksiä hakkuumahdollisuuksista ja käsittelyvaihtoehdoista, jotka tarkennetaan tarvittaessa maastokäynnillä. – Toki kauppaa tehdään edelleen perinteisestikin, mutta etämetsänomistajien kanssa kaupankäynti voidaan hoitaa nyt myös täysin sähköisesti, Virranniemi täsmentää.
Uusi järjestelmä tarjoaa yrittäjille oman työn suunnitteluun työkalut, jotka mahdollistavat työn tekemisen laadukkaammin ja tehokkaammin. Myös mobiilityökalut tulivat uutena asiana yrittäjien ja työntekijöiden käyttöön. Kaikki tapahtumat metsässä välittyvät myös Pölkyn asiantuntijoiden tietokoneille, joten korjuuta ja kuljetusta ohjaavilla metsäasiantuntijoilla on käytössä ajantasainen tieto katkotuista puuvarastoista tienvarressa ja sahoilla.
– Jatkossa pystymme palvelemaan asiakkaitamme vielä paremmin. Uuden järjestelmän ja siihen integroitavien ohjelmien avulla voimme lähitulevaisuudessa avata metsänomistajille näkymät omiin metsävaratietoihin ja sitä kautta erilaisiin metsäpalveluihin, sekä kaupan kohteena olevan leimikon tapahtumien seurantaa metsässä, että niiden toteutumiseen erilaisten raporttien avulla, Virranniemi iloitsee.