Puupalkinto Olympiastadionille

Vuoden 2020 Puupalkinnon sai Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistaminen. – Tämän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen perusparannus- ja uudistamisprojektissa puuta on käytetty innovatiivisen monipuolisesti, erittäin runsaasti ja näyttävänä osana kohteen arkkitehtuuria, professori Markku Karjalainen kertoi tuomariston perusteluista.

Puuta on hyödynnetty stadionin uudistamisessa monin tavoin. Puuta on muun muassa stadionin ulkoseinien hienosahatuissa julkisivuverhouksissa, kaarrekatsomoiden kattojen alapuolisena vesilasi-palosuojakäsiteltyinä ”kivipuu”-pintoina, puu-muovi-komposiittiratkaisuna stadionin uusissa penkeissä, uusien tilojen seinien ja kalusteiden moninaisissa puuverhouksissa, CLT-levyissä sekä radiaalisahatuissa puulattiapinnoissa.
Tuomaristo totesi perusteluissaan, että kaikki kohteen puuosat ovat kauttaaltaan korkeatasoisesti suunniteltuja ja toteutettuja. Lisäksi ne ovat edellyttäneet puun käytön mahdollistamiseksi paljon teknisten yksityiskohtien, kuten palosuojakäsittelyiden sekä liitos- ja kiinnitysmenetelmien kehittämistä. Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus on erinomainen esimerkki hybridirakentamisesta, jossa puulla on keskeinen rooli.

Korjauksen pääsuunnittelusta vastasi Kari Raimoranta, Arkkitehdit NRT Oy ja Kimmo Lintula, Arkkitehtitoimisto K2S Oy, joka myös vastaanotti palkinnon. Työn rakennuttaja on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan Stadion-säätiö. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehdit NRT Oy ja Arkkitehtitoimisto K2S Oy ja rakennesuunnittelusta Sweco asiantuntijapalvelut ja rakennesuunnittelu. Palosuunnittelusta vastasi Palotekninen Insinööritoimisto Markku Kauriala Oy ja kohteen urakoitsi Skanska Talonrakennus Oy.
Puuosia uudistukseen toimittivat muun muassa Siparila Oy (puujulkisivujen valmistus ja asennus sekä palloiluhallien ja auditorion seinien palosuojatut massiivikoivurimat sekä sormijatketut mäntykattorimat), Piiroinen Yhtiöt (katsomon innovatiiviset palonkestävät puukomposiitti-istuimet) sekä Tammisto yhtiöt, Aureskosken Jalostetehdas Oy (stadionin sisäkaton kuultokäsitellyt kivipuurimat ja -ruoteet).

Jaa artikkeli

Kategoriat