1/2022

Hyvää uutta vuotta liikemiehet

Ihmiskunta aloitti kolmannen vuotensa pandemian kanssa. Mutta niin kuin usein muillakin elämän saroilla, ei niin huonoa, etteikö jotain hyvääkin. Saha- ja puuala sai pandemiasta hetkensä julkisuudessa. Siis positiivisen hetkensä, joka on poikkeuksellista tavanomaisempien auringonlasku-, tulipalo- ja työtaistelu-uutisten sijaan.

Yllättäen sahateollisuuden huippusuhdanne ja siitä seurannut merkittävä kannattavuuden nousu vuonna 2021 ei ollutkaan pelkästään positiivinen uutinen. Sinänsä ymmärrettävää oli, että uutistilaa saivat rakennusprojektin keskellä olevat yksityiset ihmiset ja perheet, joille rakennusmateriaalien yleisesti ennakoimaton ja yllättävä kustannusnousu toi merkittäviä haasteita projektiinsa. Sen sijaan ymmärrystäni ei saa muiden teollisuusalojen, saati erityisesti puualan sisäisestä kateudesta kummunnut negatiivisuus sahateollisuuden ”suhteettoman suurien voittoja” kohtaan. Alan, jossa 3 %:n tulosta liikevaihdosta on totuttu pitämään ”hyvänä vuotena”!

Toki tämä juontuu alan kroonisesta kannattamattomuudesta 2000-luvulla, mutta olin havaitsevinani siinä viitteitä meidän itsemmekin liian usein ylläpitämästämme asenteesta, kuinka tämä on tällaista ”vaan” sahatavaraa tai kuinka usein itse mainitsemmekaan alastamme ”kun tämä on aina ollut tällaista”. Ihan kuin tällä Suomen viidenneksi tärkeimmällä vientituotteella ei olisi tarkoituskaan tehdä rahaa.

Suomen sahateollisuusmiesten yhdistys on useiden viime vuosien aikana pitänyt saha-alan koulutuksen kehittämistä ja alan tunnettuuden lisäämistä tärkeimpänä prioriteettinaan ja siinä on saavutettu hyviä tuloksia. Kaikista paras tuki tälle työlle on positiivinen julkisuus alan liiketoimintaa kohtaan ja alan positiivinen mediakuva sekä houkuttelevuus tulee osaltaan kuin itsestään, kun yhtiöt ovat terveitä ja hyvinvoivia.

Meillä on oikeus ja velvollisuus maksimoida liiketoimintamme tulos, investoida ja palkata koulutettua henkilöstöä. Eikä pelkästään saha- ja puualan osaajia, vaan myös ekonomeja ja tarvitaan sitä joskus myös juristeja. Kiihtyvässä osaajakilpailussa liiketaloudellisten tunnuslukujen merkitystä ei tule väheksyä, vaan korostaa. Toki alallemme merkittäviä argumentteja ovat myös esimerkiksi laaja työllistävyys alueellisesti kattaen koko Suomen, kansainvälisyys sekä silmää miellyttävät, laadukkaat, ekologiset ja hiiltä sitovat tuotteet.

Erästä entistä puheenjohtajaamme lainaten, älkäämme olko pelkästään saha- ja puumiehiä, olkaamme ensisijassa liikemiehiä.

 

Ville Valio
puheenjohtaja
Suomen sahateollisuusmiesten yhdistys

Jaa artikkeli

Kategoriat