4/2021

Kotimaan kysyntä siivitti kestopuumyynnin ennätyslukuihin

Ilma väreilee odotuksesta kesän kynnyksellä. Pihanrakennussesongista on tulossa vauhdikas. Uutissyötteeni mukaan kestopuu on loppumassa kaupoista jo ennen kuin terminen kevät on hädin tuskin alkanut.

Kyllästysteollisuuden yrityksille viime vuosi oli lopulta mainio, jos koronan hyydyttämä pylväiden vientikauppa jätetään arvion ulkopuolelle. Alkuvuoden pessimismi ei antanut odottaa liikoja, mutta niin vain hyllyt puutavarakaupoissa tyhjenivät kestopuusta kerta toisensa jälkeen. Kotimaan kuluttajavetoinen kysyntä siivitti kestopuumyynnin ennätyslukuihin, lähes 255 000 kuutioon. Kasvua edellisvuodesta oli 25 %.

Kyllästetyn puun kysyntää tukivat myös elvytystoimenpiteet, joita kohdistettiin muun muassa luontoreittien ja liikunta-alueiden parannuksiin sekä väylänpitoon.

Takkuilevan rokotejakelun myötä lienee selvää, että tuleva kesä pysytellään kotimaisemissa. Vuoden aikana monen taskunpohjalle on kertynyt mukavasti ylimääräistä, joka käytetään kotona viihtymisen kohentamiseen. Jälleenmyyjät ovatkin ennakoineet tilannetta ja ostojaan viime vuotta optimistisemmin.

Kestopuun tuotantomäärää on kasvatettu työjärjestelyin ja varastoja kasvattamalla siinä määrin, kuin se on ollut mahdollista. Kyllästyskapasiteetti on kevätsesongin aikana yleensäkin alan yrityksillä 100-prosenttisesti käytössä. Kapasiteetin huomattava lisääminen vaatisi investointeja eikä se onnistu lyhyellä aikavälillä.

Toimitusmäärien kasvattaminen ennakoiden yli, on nykyisessä markkinatilanteessa haastavaa, koska vapaita raaka-ainevolyymeja ei ole saatavilla. Kyllästettyihin tuotteisiin soveltuvalla mäntysahatavaralla on globaalisti erittäin hyvä kysyntä, ja kaikille ensimmäisen vuosipuoliskon tuotteille on osoite tiedossa.

Asunto, mökki- ja tonttikauppa käyvät vinhasti. Nyt siirrytään väljempiin neliöihin ja kerrostaloista pientaloihin. Kiinteistöjen omistajanvaihdokset johtavat usein uudistuksiin, mikä lupaa perusparannuksia myös lähivuosille. Vanhan mökki- ja asuntokannan osalta korjausvelkaa onkin runsaasti. Terassilautojen lisäksi kauppansa tekevät muut puumateriaalit, rakennukset, komponentit ja ratkaisut, joilla fasiliteetit saadaan vastaamaan nykyvaatimuksia.

Asumisen toiveet ovat päinvastaisia kuin hetki sitten. Muutos on suuri ja nopea, mikä kertoo piilossa olleista haaveista ja muutoksen kaipuusta, joka realisoitiin kerralla, kun siihen tarjoutui mahdollisuus. Etätyökäytäntöihin tapahtunut onnistunut, ja oletettavasti osin myös pysyvä siirtyminen, on antanut varmuuden tehdä isoja päätöksiä.

Onko kyse pysyvästä uudesta olotilasta vai hetkellisestä häiriötilasta? Onko edessä pitkän ajan normaalitrendiin palaaminen, kunhan olosuhteet normalisoituvat? Aika näyttää. Mutta tänä keväänä rakennetaan taas terasseja. Oma lautanippu kannattaa noutaa hyvissä ajoin, sillä kesällä saattaa olla tarjolla pelkkää niukkuutta.

Ella Springare
Toiminnanjohtaja

Kestopuuteollisuus ry

Jaa artikkeli

Kategoriat