Kohmeinen kevät ja hyytyvä talous ovat saaneet kestopuun myyjät ja ostajat varovaisiksi. Kysynnän huippuvuosien jälkeen tunnelma on haalea. Synkistely on kuitenkin turhaa. Puutavara on taas houkuttelevan hintaista. Hintarallin keskeyttämiä terassiprojekteja viedään nyt loppuun.
Myös keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä kyllästetyn puun kysyntähorisontti näyttää hyvältä. Uusiutuvan, vastuullisen raaka-aineen ja pitkäikäisten puutuotteiden varaan uskaltaa laittaa panoksia.
Kyllästysteollisuudessa investoidaan, otetaan käyttöön uusia valmistustapoja ja -ratkaisuja. Laitilassa avataan Suomen ensimmäinen, kuumaöljykäsiteltyä harmaata kestopuuta valmistava laitos. Pellavaöljykäsittely antaa terassilaudalle harmaan samettisen pinnan. Infrapuolella puolestaan on alettu tarjota uusilla kupariöljykyllästeillä käsiteltyjä tuotteita. Niillä voidaan saavuttaa jopa 40 vuoden käyttöikä vaativissa olosuhteissa.
Tehokasta puunsuojausta tarvitaan entistä kipeämmin. Ennustemallien mukaan ilmastomme ja sääolosuhteet muuttuvat kosteammaksi. Luvassa on julkisivut toistuvasti kastelevaa viistosadetta. Luvassa on talvia, jolloin ei ole lahottajien toimintaa pysäyttäviä pakkasjaksoja. Puurakenteita nakertavat tuholaishyönteiset, kuten termiitit, hivuttautuvat yhä pohjoisemmaksi. Olosuhteet koettelevat rakennuskantaamme ja ulkorakenteita ennennäkemättömällä tavalla.
Pohjoisten puulajikkeiden luontainen kestävyys ei ulkokäytössä ole kummoinen. Puun kilpailukyky ulkomateriaalina on riippuvainen keinoista suojata puuta tehokkaasti. Rakenteelliset keinot, kuten räystäät, katokset ja rakenteen tuulettuvuus eivät aina riitä tai ole mahdollisia. Niiden rinnalle tarvitaan kättä pidempää.
Euroopassa hyväksytään käyttöön vain sellaisia puunsuoja-aineita, kyllästeitä ja maaleja, jotka ovat turvallisia. Tämä osoittaa, että käytössämme on ympäristön ja ihmisten kannalta sekä suorituskyvyn näkökulmasta parhaat mahdolliset keinot. Valitettavasti uusien puunsuoja-aineiden hyväksyntäprosessit ovat äärimmäisen hitaita ja lisäksi hyväksynnät ovat lyhytaikaisia. Nämä aiheuttavat valmistavalle teollisuudelle monesti mietintää, kun uusia investointipäätöksiä ryhdytään tekemään.
Samaan aikaan kun uusien suoja-aineiden markkinoille saattaminen etenee etanan vauhdilla, kiristetään ruuvia toisesta päästä. Rajoitusten myötä markkinoilta poistuu nopeammin ratkaisuja kuin sinne saadaan uusia. Asia koskee mm. pintakäsittelyaineita valmistavaa teollisuutta sekä kyllästysalan lisäksi muutakin puunjalostusteollisuutta. Tehokkaan teollisen puunsuojaamisen mahdollisuudet turvataan vaikuttamalla yhdessä EU-tasolla. Pohjoisilla EU-mailla on suuret metsävarat ja siten eniten menetettävää. Kuten myös eniten voitettavaa, jos puulla on uskottavuutta ja kyky korvata terästä ja kivimateriaaleja.
Ella Springare
Kestopuuteollisuus ry, toiminnanjohtaja