Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys päivitti viime vuonna ns. sahakartan eli Suomen kartan, johon on pyritty merkitsemään kaikki valtakunnassa toimivat teolliset sahat. Ympyröitä kartalle tuli 82 kattaen koko maan pääkaupunkiseutua ja aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Kuten toivottavasti tunnettua, yhdistys on 2000-luvulla pitänyt painopistealueenaan sahateollisuuden koulutuksen tukemisen, kehittämisen ja lisäämisen uusien osaajien ja perinteiden jatkajien saamiseksi alalle.
Opiskelija- ja oppilaitosyhteistyömme pääkumppanit ovat viime vuosina olleet LAB-ammattikorkeakoulu Lahdessa, Helsingin yliopiston metsätieteiden koulutusohjelma ja Aalto-yliopiston Puumekanistikerho Espoossa. Kannattajajäsentemme yksiköiden sijaitessa Kuhmosta Pietarsaareen ja Kemijärveltä Koski Tl:ään, yhdistyksemme on alkanut kantaa erittäin suurta huolta nuorison ja ammattilaisten sijoittumisesta sinne missä tuotantolaitokset ja konttorit ovat. Pandemian jälkeisessä ajassa monilla työpaikoilla on pohdittu etätyön mielekkyyttä, toimivuutta ja tehokkuutta. Vaikka tekniset työkalut paranevat koko ajan, ei mikään korvaa yhteistä aikaa ja läsnäoloa esimiesten ja tiimiläisten kanssa, varsinkin näin nopeatempoisessa isojen volyymien liiketoiminnassa. Kentältä on myös kuulunut vakavaa viestiä nuorison ja ammattilaisten liikkuvuuden ja muuttohalukkuuden vähenemisestä.
Tästä syystä olemme suurella ilolla aloittaneet yhteistyön Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston sekä uuden diplomi-insinöörejä kouluttavan kestävät teknologiat -koulutusohjelman kanssa. Sahateollisuus alana ei ole pelkästään puutekniikkaa, vaan mitä suuremmissa määrin tietotekniikkaa, kansainvälisyyttä, metsätieteiden tuntemusta sekä erityisesti liiketaloutta kestävyysnäkökulmalla. Vuosi on alkanut monella tapaa erittäin kylmänä, mutta varmasti auringon nousu ja lämpökin sieltä tulevat. Muistakaa olla aktiivisia opiskelijoiden ja oppilaitosten suuntaan, tarjotkaa kesätyö- ja lopputyöpaikkoja sekä kertokaa, millaista työnne on ja mitä mahdollisuuksia on tarjolla. Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden tekemän tutkimuksen mukaan suurin este saha-alalle työllistymiseen on tiedon puute.
Ville Valio
puheenjohtaja
Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistys ry
www.stmy.fi