6/24

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan – mistä lisää osaajia metsätalouteen?

Osaajapula koskettaa meitä kaikkia – myös metsäsektorin arvoketjua. Työmarkkinoilta poistuu koko ajan enemmän ihmisiä kuin tulee tilalle. Edes suhdannetaantuma ei vähentänyt rekrytointihaasteita metsäteollisuuden yrityksissä. Keväällä 2024 tehdyssä jäsenkyselyssämme peräti 76 % yrityksistä kertoi kokeneensa vaikeuksia työpaikkojen täyttämiseksi.

Nettomaahanmuutto, työllisyysasteen nosto, teknologian, digitalisaation ja tekoälyn entistä tehokkaampi hyödyntäminen sekä monet muut toimet pyrkivät tasaamaan meneillään olevaa ”vapaalaskua”. Tämä kaikki tapahtuu kuitenkin liian hitaasti: metsäteollisuuden osaajista neljännes saavuttaa eläkeiän seuraavan kuuden vuoden aikana.

Suurimmat rekrytointiongelmat metsäteollisuuden yrityksissä koskevat tällä hetkellä tuotannon ja kunnossapidon ammattilaisten saatavuutta. Erityisesti sähkö- ja automaatioalan sekä kone- ja tuotantotekniikan taitajille on suuresti kysyntää.

Työvoimapulasta johtuvat seurannaisvaikutukset ovat moninaisia. Yritykset saattavat kohdata tuotannon hidastumista tai kustannusten nousua, kun kilpailu pätevistä tekijöistä entisestään kiristyy. Tämä puolestaan heijastuu yritysten toimintaedellytyksiin ja vaarantaa tulevan kasvun.

Metsäteollisuudessa ammattilaisten riittävyyteen ja osaamisen laatuun liittyvät ongelmat on tunnistettu ja niiden eteen tehdään paljon työtä. Tarvitsemme kuitenkin enemmän yritysten, koulutuksen tarjoajien ja valtiovallan sujuvaa yhteistyötä. Pula puutavara-autonkuljettajista tai haaste nuorten motokuskien puutteellisista taidoista on niin logistiikka-alan, koneyrittäjien, metsäteollisuuden yritysten kuin koko Suomen yhteinen ongelma.

Vaikka metsäteollisuuden ja alan oppilaitosten välisellä yhteistyöllä on syvät juuret, on meidän edelleen pohdittava, miten voisimme uusissa olosuhteissa parantaa toimintatapojamme. Fakta on se, että työmarkkinoille tulevien uusien nuorten työntekijöiden työelämätaidot ovat heikentyneet.

Tutkintorakenteita ja -perusteita sekä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia pitää päivittää vastaamaan alan tarpeita. Me Metsäteollisuus ry:ssä kerromme päättäjille erilaisten valtakunnan tason uudistusten kuten käsillä olevan ammatillisen koulutuksen uudistuksen vaikutuksista alalle. Keräämme tietoa myös kentältä ja järjestämme elokuussa sidosryhmillemme työpajan, jonka tarkoituksena on etsiä ratkaisuehdotuksia esimerkiksi puunkorjuun ja kuljetuksen osaajapulaan.

Yhteistyö kaikkien osapuolten kesken on avainasemassa, jotta metsäteollisuus voi säilyttää asemansa yhtenä Suomen talouden kulmakivistä ja vastata arvonlisän nostamiseen ja ilmastonmuutokseen vastaamiseen koskeviin tulevaisuuden odotuksiin.

Maarit Lindström

Johtaja, pääekonomisti
Metsäteollisuus ry

Jaa artikkeli

Kategoriat