Puurakentaminen on nyt otsikoidenkin mukaan vahvassa kasvussa. Erityisesti silmiin osuu uutisia uusista puukerrostalohankkeista. Kaupunki toisensa jälkeen on kääntynyt puumyönteiseksi ja jopa Helsingissä puu on koulujen ja päiväkotien osalta jo lähes valtavirtaa. Erityisesti opiskelija-asuntosäätiöt eri puolilla Suomea ovat vahvasti ja kunnianhimoisesti ryhtyneet rakentamaan kerrostaloja puusta. Pian meillä on puun kanssa kasvaneita sukupolvia.
Pientaloissahan puurunko on vieläkin ylivoimaisesti yleisin, samoin matkailu- ja vapaa-ajanrakentamisessa. Suuri osa uudisrakentamisesta tapahtuu kasvukeskuksissa, erityisesti Uudellamaalla. Varsinainen läpimurto tapahtuu vasta sitten, kun puu yleistyy siellä missä eniten rakennetaan.
Suuria rakennusliikkeitä puu vielä epäilyttää. Toimistojen osalta on kuitenkin jo havaittu, että yrityksillä on kiinnostus puisiin toimistotiloihin. Niinpä esimerkiksi Varman rakennuttamiin toimistorakennuksiin olisi tulossa vuokralaisia enemmän kuin mahtuu.
Maailma muuttui viime vuoden maaliskuun tienoilla. Pandemia pakotti monet tekemään palkkatyönsä kotona. Kodille ja kodin tiloille tuli uusia vaatimuksia, kun pahimmillaan siellä oli sekä etätyöntekijöitä että -koululaisia.
Moni huomasi, että tilat ovat ahtaat ja epäkäytännölliset. Niinpä ulkomaanmatkoilta säästyvät rahat laitettiin oman kodin kohentamiseen. Maalit ja paneelit tekivät kauppansa. Lisäksi ulkotilat tulivat arvoonsa – ja sen mukana ennen näkemätön terassibuumi.
Vuodessa on opittu työskentelemään etänä ja samalla on huomattu, että työpaikan ja asunnon ei tarvitse sijaita lähekkäin. Esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuus -lehti siirtyi kokonaan etätyöhön, kun luopuivat Helsingin keskustassa olevasta toimistostaan.
Mökkikauppa kävi kuumana ja vielä tänäkin keväänä kauppojen määrä on kasvanut 50 % ja hintojen on raportoitu nousseen 20 %.
Pientalotonttien kysynnässä ja rakennusluvissa on nähty samanlainen kehitys, ja sitä kautta talopakettien ja hirsitalojen kysynnässä. Moni omakotitalohaave on nyt pistetty vireille. Pientalorakentaminen on puuintensiivistä ja usein maaseutukunnista voidaan hankkia suurempi talo kuin mihin pääkaupunkiseudun tontilla olisi mahdollisuus.
Kunnille voi tulla kilpailua asukkaista. Jopa Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja on todennut, että nyt on pientalojen aika.
Pandemian hiljalleen laantuessa on aika tarkastella maailmaa uudelleen. Etätyön yleistyminen lisää kiinnostusta monipaikkaiseen asumiseen. Se taas voi avata mahdollisuuden pienemmille maaseutupaikkakunnille, jossa on tarjolla edullisia pientaloja tai tontteja.
Puuta käytetään paljon myös korjausrakentamisessa. Onkin kiinnostavaa nähdä miten asuminen ja työ tulee jatkossa kehittymään.
Aila Janatuinen
Erityisasiantuntija
Puutuoteteollisuus ry