10/24

Vieraskynä: Oppilaitokset puurakentamisen kehityksen vetureina

Viisi vuotta sitten teimme Tampereen yliopistolla päätöksen Teollisen Puurakentamisen Tutkijakoulun perustamisesta ja aloimme yhdessä arkkitehtuurin professori Markku Karjalaisen kanssa hankkimaan sille rahoitusta. Tuohon aikaan meille oli tullut varsin selväksi, että teollisen puurakentamisen tutkimus- ja kehityshaasteet ovat niin monialaisia, että niihin vastaaminen edellyttää laajaa yhteistyötä.

Rahoitusta etsiessämme kuulin usein, että ideamme oli hyvä, mutta isomman rahoittajan löytymiseen ei kentän pirstaleisuuden takia juurikaan uskottu. Mutta usko omaan asiaamme oli kuitenkin niin vahva, että lopulta onnistuimme keräämään nelivuotisen rahoituksen tutkijakoulullemme. Tässä työssä suurena apuna oli Yrjö ja Senja Koivusen säätiö, joka rohkaisi omalla esimerkillään muitakin toimijoita osallistumaan tukemiseemme.

Kuluneiden vuosien aikana yhteistyö rakennesuunnittelijoiden, arkkitehtien, ja rakentamistalouden tutkijoiden parissa on ollut valtavan hedelmällistä, ja olemme omin silmin nähneet kuinka voimme tutkimuksen keinoin kehittää puurakentamisen koko arvoketjua yhden osa-alueen sijaan. Tutkijakoulun tuloksia olemme julkaisseet noin 50 tieteellisessä lehtiartikkelissa ja konferenssiesitelmässä. Lisäksi olemme ohjanneet tutkijakoulun aihepiireistä noin 80 diplomi- ja kandidaatintyötä. Vaikuttavista numeerisista tuloksista huolimatta pidän silti tärkeimpänä saavutuksenamme koko puurakentamisen arvoketjun kattavaa yhteistyömalliamme.

Tutkijakoulussa saaduista hyvistä kokemuksista kumpusi halumme levittää yhteistyömallia Suomen puurakentamisen kenttään laajemminkin. Alkutunnustelujen jälkeen perustimme yhdessä yli kymmenen yliopiston sekä ammattikorkeakoulun kanssa Puurakentamisen Korkeakouluverkoston (Wood Construction Academy Finland).

Uskomme, että suomalaisissa oppilaitoksissa on sellaista osaamista ja tutkimusinfrastruktuuria, joka pystyy tukemaan merkittävästi suomalaista puutuote- ja rakennusalaa siirtymässä kohti kestävämpää rakentamista. Uskon puhuvani koko verkoston puolesta, kun sanon, että selvitäksemme nykyisistä globaaleista haasteista, meidän ei kannata käyttää niukkoja resurssejamme pienimuotoiseen keskinäiseen kilpailuun vaan tähdätä yhdessä merkittäviin kansainvälisiin saavutuksiin.

Tällä hetkellä puurakentamisen korkeakouluverkoston toiminta on vasta asettumassa uomiinsa, eikä toiminnallamme ole vielä erillistä rahoitusta. Mutta uskomme jälleen omaan asiaamme ja rahoituksen järjestymiseen tavalla tai toisella.  Samalla haastamme puu- ja rakennusalojen toimijakentän hyödyntämään osaamistamme ja edistämään Suomen brändiä hiiliviisaan rakentamisen ykkösmaana maailmassa.

Sami Pajunen
Professori, Rakennustekniikan yksikkö, Tampereen yliopisto,
sami.pajunen@tuni.fi

Jaa artikkeli

Kategoriat