9/2024

Vieraskynässä Matti Mikkola: Puutuoteteollisuus vahvan kestävyyden polulla

Nopeasti muuttuva toimintaympäristö lisää vähäpäästöisten ja hiiltä varastoivien tuotteiden, ratkaisujen ja palveluiden kysyntää tarjoten puutoimialalle uusia mahdollisuuksia. Mahdollisuuksien muuttaminen kestäväksi, asiakkaalle mitattavaa lisäarvoa tuottavaksi ja kilpailukykyiseksi ratkaisuksi vaatii toimialaltamme kuitenkin työtä.

Kestävää siirtymää tukeva regulaatio ja ilmastotavoitteet tiukkenevat paikallisesti, kansallisesti ja EU:ssa. Ilmastotavoitteet voivat hyödyttää puutuoteteollisuutta, esimerkiksi rakentamisen elinkaariohjauksessa. Kilpailevat materiaalit kehittävät jo ratkaisujaan kiihtyvällä tahdilla hiilijalanjälkensä pienentämiseksi.

Metsiin liittyvä sääntely vaikuttaa neitseellisen raaka-aineen käytettävyyteen. Raaka-aineiden saatavuus ja laatu sekä puunkorjuun aikataulutus voivat muuttua nopeasti myös muista syistä, esimerkiksi hyönteis- tai myrskytuhojen seurauksena. Kiertotalouden rooli kasvaa vauhdilla ja puutuoteteollisuuden raaka-ainepohjaa on viipymättä laajennettava kierrätettyyn materiaaliin.

ESG-kriteerit (ympäristö, sosiaalinen vastuu ja hyvä hallintotapa) sekä kestävä rahoitus muovaavat rahoitusmarkkinoita ja lisäävät kysyntää kestäville ratkaisuille. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on korostunut sekä ihmisten että yhteiskuntien agendalla.

Puutuoteteollisuudella on eväät vastata toimintaympäristön muutoshaasteisiin. Alan säilyminen kilpailukykyisenä vaatii kuitenkin uutta teknologista, taloudellista ja yhteiskunnallista osaamista, perinteisten toimintamallien kehittämistä sekä uudistumista palveluliiketoiminnassa, digitalisaatiossa ja kiertotaloudessa.

Kuluneen vuoden aikana olemme yhdessä lähes kahdensadan teollisuuden, yliopiston, korkeakoulun, tutkimuslaitoksen ja sidosryhmän asiantuntijan kanssa tutkailleet ja kiteyttäneet toimialamme tutkimustarpeita ja -ohjelmia. Juuri julkaistussa Puutuoteteollisuuden tutkimusagendassa esitämme kolmen kansallisen tutkimusohjelman käynnistämistä:

1) teollisuuden ja rakentamisen tuottavuusohjelma
2) rakennetun ympäristön hyvinvointiohjelma ja
3) kestävä ja kilpailukykyinen kiertotalous -ohjelma.

Lisäksi esitämme puurakentamisen osaamiskeskuksen käynnistämistä yhdessä alan oppilaitosten kanssa. Ohjelmien ja osaamiskeskuksen tavoitteena on nostaa Suomen kilpailukykyä, kehittää kotimarkkinaa ja kasvattaa vientiä. Tutkimusta pitää suunnata ja voimavarat keskittää erityisesti tuottavuuden, puumateriaalin ominaisuuksien ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Uudistuminen ei tapahdu yksin toimialamme sisällä. Tarvitaan sekä monitieteellistä että monialaista yhteistyötä tutkijoiden, teollisuuden, rahoittajien sekä päättäjien kanssa. Puutuoteteollisuus toivottaa kaikki tervetulleeksi vahvan kestävyyden polulle.

Matti Mikkola
Toimitusjohtaja
Puutuoteteollisuus ry

Jaa artikkeli

Kategoriat