4/2020

Terärunkoja maailmalle lounastauolla

Aureskosken Jalostetehtaan Kaskisten yksikönvetäjä Petro Ahola piti Puumies-lehdelle päiväkirjaa yhdestä työpäivästään. Esimerkiksi kestopuuta, kivipuuta, lattialautoja ja sisustuspaneeleita valmistava Aureskoski on ollut Aholan työnantaja kaksi vuotta. Esimiehenä Ahola arvostaa läsnäoloa ja näkyvyyttä.

6:15
Herätyskello soi 6:15 ja työt alkavat kello 7:00, joten aikaa aamutoimien suorittamiselle on riittävästi. Reipas suihku karistaa viimeiset unenrippeet ja ajatukset siirtyvät työpaikalla odottavien tehtävien pariin. Olen edellisenä iltapäivänä laittanut niin sanotusti kädet saveen ja ollut höylälinjalla avustamassa tuotannon porukkaa. Ensitöikseni päätän saattaa homman loppuun, jotta tilaus saadaan aamusta valmiiksi.

6:45
Hienoa, että porukka tulee hyvissä ajoin työpaikalle. Käyn aamukahvien lomassa henkilöstön kanssa läpi päivän tulevia tehtäviä. Päivästä tulee työntäyteinen. Edellisenä iltana on tuotu kuorman verran kutterilastua, joka täytyy siirtää siiloon ja paalata kuivikkeeksi.
Kuorma noudetaan iltapäivällä.Höylättävää on reilusti ja aikataulut eivät aivan suoraan käy yksiin, joten tehostamme toimintaa ja käynnistämme myös toisen höylälinjan. Pieni kiire pitää sopivasti yllä hyvää tekemisen meininkiä.

7:00-8:30
Avustan edellisenä päivänä hieman kesken jääneen höyläyserän ajossa, jonka jälkeen kierrän työpisteillä tarkistamassa, että työt on lähtenyt hyvin käyntiin, eikä suurempia ongelmia ole ilmennyt. Höylää on täytynyt huoltaa useampana päivänä, mutta nyt vika on saatu korjattua ja pinnanlaatu näyttää hyvältä.
Pyrin päivän aikana kiertämään työpisteillä useita kertoja kuulemassa ja vaihtamassa näkemyksiä työntekijöiden kanssa. Pidän läsnäoloa ja näkyvyyttä yhtenä tärkeimmistä osa-alueista esimiehenä toimimisessa.

8:45-10:45
Toimistolla. Käyn läpi sähköposteja sekä tarkastan laskuja. Edellisen päivän tuotantomäärät ovat läpikäymättä ja kirjaamatta, joten teen sen nyt ja lähetän yhteistyökumppanille. Lisäksi päivitän tehdyt ti-
laukset laskutusyhteenvetoon. Tämä on työrutiini, joka on syytä tehdä joka päivä, eikä turhaan ruuhkauttaa laskutusjakson viimeiselle päivälle.
Käyn samalla puhelinkeskusteluja yhteistyökumppanin ja omien esimiesteni kanssa tulevien viikkojen näkymistä ja tulevista höyläyksistä. Rupean jo ennakkoon suunnittelemaan kuinka vuorot ohjataan tarvittavan kapasiteetin aikaansaamiseksi.
Ennen ruokataukoa järjestän kuljetukset alkuviikosta toimitettaville kuormille. Käyn tarvittaessa läpi lähtevät toimitukset trukinkuljettajan kanssa, sopivan kuljetuskapasiteetin varaamiseksi.

11:00
Lounastauko. Lyhyen työmatkan vuoksi minulle on luontevinta käydä lounastauolla kotona syömässä. Matkalla toimitan terärunkoja matkahuoltoon, josta ne toimitetaan edelleen huoltoon. Samalla otan mukaani saapuneen varaosapaketin.
11:30-13:30
Palaan lounaalta ja tarkastan varastohallit. Varastojen tarkastuksissa kiinnitän huomiota yleissiisteyteen ja siihen, että puutavaraniput ovat asianmukaisesti ja turvallisesti aseteltu niille kuuluville paikoille. Ei huomautettavaa. Saan ilmoituksen vaurioituneesta nosto-ovesta ja rupean järjestelemään siihen huoltoa. Korjaustöiden järjestely kuuluu viikoittaisiin työrutiineihin.
Lasken myös hinta-arviota tuotteille, joita meidän yksikköömme olisi mahdollisesti tulossa käsittelyyn.

13:40-15:30
Koska viikonloppu on edessä, on tarpeen suunnitella myös seuraavan viikon työasioita. Olemme tulossa kuukauden loppuun, joten laskutustietojen kasaamista sekä tuntilistojen tarkistamista on ainakin luvassa. Kirjaan myös tuotantotiedot tältä päivältä ja koostan siitä päiväkohtaisen tuotantoraportin.
Töistä lähtiessä kierrän vielä koko tehdasalueen ja varmistan että ovet ovat kiinni ja kalusto on sammuksissa ja tilat asianmukaisessa kunnossa.

NIMI: Petro Ahola
IKÄ: 36
AMMATTINIMIKE: Yksikönvetäjä
TYÖPAIKKA: Aureskosken Jalostetehdas Oy, Kaskisten toimipiste
KOULUTUS: Logistiikan insinööri (2017), myös muutama vuosi puutekniikan opintoja
TYÖHISTORIA: Erilaiset logistiikan suorittavantason tehtävät sekä tuotannon työtehtävät. Työskennellyt Aureskosken Jalostetehtaalla kaksi vuotta.
KIINNOSTAVINTA TYÖSSÄNI ON sen vaihtelevaisuus, sillä kahta samanlaista päivää ei ole.
VAIKEINTA TYÖSSÄNI ON nopeat tilanteiden vaihtelut.
MUUT EIVÄT TIEDÄ, ETTÄ suosin vielä 2020-luvulla perinteistä taskukalenteria ja muistikirjaa sähköisten sovellusten sijasta.
LÄHES JOKAISENA TYÖPÄIVÄNÄ minä kohtaan uusia haasteita, joista selvitään yhdessä meidän mahtavan työporukan kanssa.

Jaa artikkeli

Kategoriat